MASTER STUDIJE

Zakonom o visokom obrazovanju, master studije predstavljaju akademske studije drugog stepena, koje su danas izjednačene su sa VII-1 stepenom stručne spreme koji se sticao po prethodnim nastavnim programima.

[right-post]


Zakonom o visokom obrazovanju, master studije predstavljaju akademske studije drugog stepena, koje su danas izjednačene su sa VII-1 stepenom stručne spreme koji se sticao po prethodnim nastavnim programima.

Master akademske studije (MAS) mogu pohađati studenti koji su završili osnovne akademske studije, i to: studenti koji su završili osnovne akademske studije u trajanju od tri godine, odnosno koji imaju najmanje 60 ESPB bodova, kada je prethodno ostvaren obim osnovnih akademskih studija od 240 ESPB bodova; kao i studenti koji su završili osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine, odnosno imaju najmanje 120 ESPB bodova kada je prethodno ostvaren obim osnovnih akademskih studija od 180 ESPB bodova.

U zavisnosti od prethodnog člana, studenti će pohađati master akademske studije u trajanju od dve, odnosno jedne godine.

Završetkom master studija stiče se 60 do 120 ESPB bodova (ukupno 300 ESPB). Student koji završi master akademske studije stiče akademski naziv „master“ sa naznakom zvanja drugog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti.

Master akademske studije (MAS) organizuju se na većini fakulteta u okviru Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kao i na privatnim univerzitetima u zemlji.
Master studije se mogu pohađati iz naučnih oblasti: Tehničko-tehnološke master studije, Društveno-humanističke master studije, Prirodno-matematičke master studije i Umetničke master studije.

Svake školske godine fakulteti raspisuju konkurse za upis nove generacije studenata na master studije i tom prilikom ističu detaljne uslove koje kandidati moraju ispuniti kako bi upisali master akademske studije na željenom fakultetu.

U zavisnosti od fakulteta, kandidati imaju obavezu da polažu prijemni ispit na osnovu kojeg se kreira jedinstvena rang lista kandidata za upis na master studije te godine. U okviru fakulteta državnih univerziteta, svake godine odobrava se određeni broj mesta za studije na budžetu.

Visina školarine za master studije određuje se javnim konkursom, koji raspisuje osnivač – Vlada Republike Srbije, dok na privatnim univerzitetima visinu naknade za školarinu određuje Upravni odbor univerziteta.

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget