Šta znači STUDIRATI?‏

Studirati (glagol) - Nastojati da se neka stvar ispita, pomno ispitivati ili razmišljati; naročito: baviti se naukom, posvetiti se nauci, učiti, proučavati; biti slušalac univerziteta, više škole, visoke škole (radi proučavanja neke nauke). ​ Studiranje je odlična opcija za budućnost i na nju treba gledati kao investiciju u sebe. Međutim, studiranje traži daleko više napora i učenja nego srednja škola. Pored toga, traži i samodisciplinu i samostalnost (posebno ako ćete studirati van svoga grada), kao i značajna finansijska sredstva!

Šta znači STUDIRATI?‏


Studirati (glagol) - Nastojati da se neka stvar ispita, pomno ispitivati ili razmišljati; naročito: baviti se naukom, posvetiti se nauci, učiti, proučavati; biti slušalac univerziteta, više škole, visoke škole (radi proučavanja neke nauke). 
Studiranje je odlična opcija za budućnost i na nju treba gledati kao investiciju u sebe. Međutim, studiranje traži daleko više napora i učenja nego srednja škola. Pored toga, traži i samodisciplinu i samostalnost (posebno ako ćete studirati van svoga grada), kao i značajna finansijska sredstva!


​​

Bolonjski sitem studija


​Bolonjska deklaracija je potpisana 1999. godine od strane ministara nekoliko evropskih zemalja zaduženih za visoko obrazovanje. Potpisivanjem Bolonjske deklaracije otpočeo je Bolonjski proces koji ima za cilj kreiranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja do 2010. godine, uz istovremeno priznavanje i zadržavanje raznolikosti nacionalnih specifičnosti (kultura, jezik, tradicija, itd). Na taj način se teži stvaranju fleksibilnijeg i efikasnijeg sistema visokog obrazovanja Evrope, koji bi bio kompetitivan i na globalnom svetskom tržištu znanja.
Do danas, Bolonjsku deklaraciju potpisalo je preko 40 zemalja Evrope, među kojima je i Srbija. 
Suština bolonjskog sistema je u tome da studenti dobijaju poene za redovno pohađanje predavanja i vežbi, i stalno imaju kolokvijume ili druge oblike provere znanja, što ih tera da uče redovno. U našem slučaju bolonjski sistem podrazumeva i smanjenje količine gradiva što bi, uz redovno učenje, trebalo da znatno olakša studentima polaganje ispita.
Po bolonjskom sistemu, osnovne studije traju tri godine, posle toga postoje još dve godine master studija, i nakon toga doktorske studije koje traju 3 godine. Dakle, do doktorata ukupno osam godina studiranja. Titula Master može se donekle izjednačiti sa ranijim zvanjem "magistar", s tim što su poslednjim generacijama studenata koji su završili fakultet po starom sistemu, priznavali zvanje mastera, sa ili bez polaganja dodatnih diferencijalnih ispita.


STUDIRANJE U SRBIJI


STUDIRANJE U INOSTRANSTVU
            ​

  Autor: EVROPA NA DLANU
  Ознаке:

  Post a Comment

  [facebook][blogger]

  Contact Form

  Name

  Email *

  Message *

  © Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
  Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget