Sećanje na 6. april 1941

Napad je počeo 6. aprila u 6.30 časova bez prethodne objave rata, a do 17. aprila i kraja takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, stradalo je više hiljada civila. Nemački bombarderi su 6. aprila 1941. u četiri navrata bombama zasuli glavni grad Beograd. Gađan je naseljeni deo grada, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, železnička stanica, glavna pošta, zemunski aerodrom. Samo u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koji su direktno gađani 6. aprila 1941. godine, ubijeno je više stotina ljudi.

Danas se navršavaju 79. godina od izbijanja Drugog svetskog rata na tlu nekadašnje Jugoslavije, koji je Nemačka otpočela iznenadnim bombardovanjem gradova 6. aprila 1941. godine.


Napad je počeo 6. aprila u 6.30 časova bez prethodne objave rata, a do 17. aprila i kraja takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, stradalo je više hiljada civila.

Nemački bombarderi su 6. aprila 1941. u četiri navrata bombama zasuli glavni grad Beograd.

Gađan je naseljeni deo grada, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, železnička stanica, glavna pošta, zemunski aerodrom.

Samo u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koji su direktno gađani 6. aprila 1941. godine, ubijeno je više stotina ljudi.


Potpuno je uništena Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu, podignuta 1832. godine. To je bila jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata, a skoro celi fond od 350.000 knjiga, uključujući srednjovekovne spise neprocenjive vrijednosti, nestao je u požaru.

Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a delimično oštećeno 6.829 zgrada.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 ljudi, dok neke procene idu i do blizu 4.000 stradalih. 

Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 nemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

Nemački avioni su bombardovali i Kraljevo, a u napadu na Niš 8. aprila poginulo je oko 600 ljudi.Izvor: mondo.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget