CEEPUS – program razmene studenata

Razmena studenata je iskustvo koje doprinosi vašem celokupnom životu, tako da ako se premišljate da li idete ili ne, naš odgovor je defintivno – DA, istražite sebe i druge, i uživajte u studiranju!

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je srednjoevropski program za razmenu studenata i profesora sa sedištem u Beču. Napravljen je u cilju saradnje i mobilnosti među zemljama srednje i južne Evrope. Ovaj program ima 14 država članica, i to su: Austrija, BiH, Srbija, Albanija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Crna Gora.


Program želi da promoviše zajedničke diplome, i širenje znanja o drugim sličnim kulturama, kao i razumevanje specifičnosti regiona i pomoć u uspostavljanju evropskog obrazovnog prostora.

CEEPUS, osim studiranja i mobilnosti profesora, nudi i kurseve jezika, kao i brojne ekskurzije, u cilju zbližavanja, širenju tolerancije i razumevanju kultura. Osnovna stvar koju podrazumeva ovaj program je univerzitetska mreža između najmanje tri univerziteta iz različitih zemalja članica CEEPUS-a.

Prihvataju se sve oblasti studiranja, nema onih kojih su privilegovani, ili primamljiviji, možete izabrati šta god želite.

Možete da konkurišete za oblast koja vas zanima, bez obzira na usmerenje na domaćem fakultetu.

Razmena studenata je bogato iskustvo

Ono što ćete dobiti razmenom nije samo studiranje u inostranstvu, ili samo praksa, već ćete dobiti mnogo više od toga – upoznavanje ljudi, upoznavanje navika drugih kultura, upoznavanje drugačijeg načina života.  

Postaćete prilagodljiviji u kasnijem životu, i na privatnom i na poslovnom planu, lakše ćete razumeti druge ljude i njihove potrebe, kada upoznate mnogo više različitih ljudi.

Nemojte da se stidite i da se na razmeni družite samo sa studentima iz Srbije ili regiona. Iako vam je to lakše jer već znate jezik, i imate sličan mentalitet, potrudite se da upoznate kolege sa kojima nemate toliko zajedničkog, jer ćete možda otkriti nešto novo o sebi.

Razmena studenata je iskustvo koje doprinosi vašem celokupnom životu, tako da ako se premišljate da li idete ili ne, naš odgovor je defintivno – DA, istražite sebe i druge, i uživajte u studiranju!Izvor: www.ceepus.info.
https://beleske.com 


Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget