**U školu bez helanki i golog stomaka

Estradni trendovi primorali obrazovne ustanove u Beogradu da donesu stroge pravilnike o oblačenju. Dečacima zabranjene sve vrste šortseva i atletske majice...

Estradni trendovi primorali obrazovne ustanove u Beogradu da donesu stroge pravilnike o oblačenju. Dečacima zabranjene sve vrste šortseva i atletske majice... 


ZABRANA upadljive šminke, uskih helanki bez tunike, šortseva i navijačkih obeležja, najčešće su stavke pravilnika oblačenja, koji su na snazi u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima na teritoriji Beograda. 

Ustaljeni kodeks oblačenja za obrazovne ustanove pre nekoliko godina morao je dobiti i svoj pisani oblik sa jasnim smernicama. Najpre srednjoškolci, a sada sve češće i osnovci, naterali su profesore da ih zbog majica na bretele, kratkih šortseva i neprikladinih suknjica vrate iz škole. 

- Pre nekoliko godina morali smo da uvedemo pravilnik o oblačenju, koji nije obuhvatio nove trendove dugih noktiju i napadnog šminkanja - objašnjava Veselin Vuković, direktor TŠ "Novi Beograd". - Dečacima su strogo zabranjene sve vrste šortseva i atletske majice, dok devojčice ne smeju da nose helanke, pripijenu i providnu garderobu. Nismo imali problema sa navijačkim obeležjima, ali deci preporučujemo da ih ne nose u školu.

Pravilnik o prikladnom načinu odevanja jasno je izložen na oglasnim tablama i vratima škole, a o poštovanju ovih odredaba brine obezbeđenje, kao i dežurni nastavnici i razredne starešine. Kada je reč o srednjim školama, odredbe variraju u zavisnosti od struke i prirode obrazovanja. Tako je Medicinska škola "Beograd" svoj kodeks oblačenja prilagodila standardima zdravstene struke.

- Kod nas je strogo zabranjeno nošenje pirsinga jer su deca na praksi u kontaktu sa tek rođenim bebama, pa postoji opasnost od prenošenja bakterija na njih. Isto važi za nadogradnju noktiju. S obzirom na to da veliki broj devojaka pohađa našu školu, nismo zabranili šminkanje, ali o neprikladnom oblačenju i golom stomaku strogo vodimo računa - tvrdi Nada Trifković, direktorka Medicinske škole "Beograd". 


"Pokrijte svoju zadnjicu"

Jedna američka škola uvela je šokantan 'dress code': 
"Devojčice nemoje nositi helanke na neprimeren način jer izgledate kao jeftine prostitutke. U njima možete da izgledate i kao dama, ako prekrivate košuljom ili tunikom zadnjicu ..."ŠMINKANjE

- ŠMINKANjE i napadni, veštački nokti, popularni su već od petog razreda, a sve po uzoru na pevačice - tvrdi Dragi Lukić, direktor Osnovne škole "Svetozar Marković". - Primetno je da su deca u popodnevnoj smeni mnogo neprikladnije obučena, valjda zato što iz kuće izađu dok su roditelji na poslu. 


Izvor: 
http://www.teen385.com / http://www.novosti.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget