Maloletnike pod hitno istrgnuti iz KANDŽI KOCKE

Džeparac za užinu troše na tikete i slot aparate: Maloletnike pod hitno istrgnuti iz KANDŽI KOCKE

Maloletničko kockanje, koje je najizraženije u sportskim kladionicama, ozbiljan je problem kojim će se u narednom periodu intenzivnije baviti i Republička uprava za igre na sreću širom RS, kako bi najmlađi bili istrgnuti iz kandži ove pošasti.


Inspektori Uprave u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, te trebinjskom i bilećkom policijom otkrili su u utorak u sportskoj kladionici "Full" u Bileći pet maloletnika koji su se kladili, zbog čega je protiv vlasnika kladionice pokrenut prekršajni postupak. Slična sudbina očekuje i vlasnike drugih kladionica koji se ogluše o zakon.

Da je problem maloletničkog kockanja primio dramatične razmjere pokazuje i to što je mnogim đacima kockanje postalo način života pa novac od džeparca troše na tikete ili slot-aparate. Odlazak u kladionicu je neretko i razlog bežanja sa nastave.

Portparol Republičke uprave Danijela Ćapin kaže da će zbog slučaja u Bileći, ali i sve učestalije pojave maloletnika u objektima gde se priređuju igre na sreću, u budućem periodu biti sproveden veći broj inspekcijskih kontrola.

Ona je navela da je Zakonom o igrama na sreću osobama mlađim od 18 godina zabranjen ulaz u objekte gde se priređuju igre na sređu, a u slučaju sumnji na starost igrača, priređivači igara su dužni da zatraže na uvid lična dokumenta.

Direktor firme "Am sport", koja ima mrežu kladionica, Darko Krivokuća kaže da podržava akciju Uprave istakavši da svaki vlasnik kladionice treba da bude kažnjen ako maloletniku dopusti klađenje.

- Problem je to što ti momci od 16 ili 17 godina izgledaju vrlo odraslo, a često imaju i ličnu kartu i kad radnici u kladionici zatraže ovaj dokument na uvid oni ga uredno pokažu skrivajući godinu rođenja - priča Krivokuća.

Ističe da radnice na uplatnim mestima često imaju i ozbiljne probleme kada starijim maloletnicima kažu da moraju napustiti kladionicu.

- Neretko se dešava da negoduju i prave probleme, a dok policija dođe, oni odu - priča Krivokuća.

On smatra da osim vlasnika kladionica treba kažnjavati i roditelje čija se dece klade.

- Često se desi da otac dođe u kadionicu, popunjava tiket, a sa sobom povede maloletno dete ili ima slučajeva da pošalju dete da im uplati tiket. Nedavno je jedna radnica imala problem, jer je roditelj došao i napao je zašto je vratila njegovog sina bez uplaćenog tiketa kad ga je on poslao da to učini - objašnjava Krivokuća.

Prema rečima psihologa Aleksandra Milića, maloletnici koji se klade su uglavnom deca koja zanemaruju školu i tonu u ovaj oblik zavisnosti.

- Nužno je preduzeti ne samo zakonske nego i mere preventivnog delovanja u školama i porodicama, ali dokle god te igre na sreću donose profit, nema većeg napretka ni u slučaju sankcionisanja - smatra Milić i naglašava da deca koja su po prirodi pasivna i imaju previše slobodnog vremena najčešće provode vreme kockajući se, ne samo u sportskim kladionicama, već i putem telefona ili računara.


Kazne

Danijela Ćapin je istakla da su Zakonom o igrama na sreću za pravno lice koje dozvoli prisustvo maloletnicima u obektima gde se priređuju ove igre ili im se omogući učešće u igrama zaprećena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000.

- Kazne za isti prekršaj za odgovorno lice u pravnom licu se kreću od 2.000 do 6.000 KM - rekla je Ćapinova.


Autor:Glas srpske
Izvor: www.blic.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget