Ambasador Fabrici: Uspeh Erasmus+ prvi korak ka podsticanju dijaloga akademske javnosti

Postoji nekoliko ključnih izazova na koje je potrebno odgovoriti. To je pitanje migracija, infrastrukture, uključujući i digitalnu sferu, pitanje poljoprivrede i bezbednosti hrane, te pomirenje u regionu.

“EU je treća najjača ekonomija na svetu i Srbija prirodno želi da bude njen deo. Ipak, na tom putu se mora proći kroz period transformacije koji može biti bolan. To zahteva vreme, ali ono nije presudno, već sama transformacija i prihvatanje vrednosti Evropske unije”, istakao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici tokom posete Pravnom fakultetu Univerziteta Privredna akademija.


Povod za događaj bilo je obeležavanje 30 godina od pokretanja Žan Mone aktivnosti koje predstavljaju deo Erazmus+ programa Evropske unije. Zato je organizovana debata „Evrointegracije Srbije i region Zapadnog Balkana“. Ambasador Fabrici je tokom razgovora sa studentima ukazao na ključne pristupne tačke pridruženju Srbije EU. On je naglasio da Srbija mora ići u korak s vremenom čija se ekonomija konstantno razvija što zahteva stabilnu infrastrukturu, na čemu Srbija još uvek mora da radi. 

„Postoji nekoliko ključnih izazova na koje je potrebno odgovoriti. To je pitanje migracija, infrastrukture, uključujući i digitalnu sferu, pitanje poljoprivrede i bezbednosti hrane, te pomirenje u regionu. Sve ovo utiče pre svega na ekonomiju i usaglašavanje sa standardima EU. Pitanje nije da li se uklapate u sistem, već kako se ukopiti“, zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji, ukazujući na obrazovni sistem Srbije kao pozitivan primer.

„Program Erasmus+ odlično funkcioniše. Ne samo da mladi iz Srbije idu u inostranstvo, već mnogo stranih studenata dolazi u Srbiju kako bi studiralo. To je prvi korak ka podsticanju dijaloga između akademske javnosti, donosioca političkih odluka i civilnog društva“, objasnio je ambasador i time se osvrnuo na osnovne vrednosti Žan Mone aktivnosti koji su namenjene promovisanju visokih standarda u nastavi i istraživanju politika Evropske unije.  

U okviru programa, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu je od 2015. do 2018. godine sproveo modul: Pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

„Predmet je saslušalo je više od 200 studenata osnovnih, master i doktorskih studija, kao i zaposleni u lokalnim, pokrajinskim i državnim institucijama. Možemo da se pohvalimo i time da je naš fakultet prvi akreditovani privatni fakultet u zemlji i da imamo oko 5.000 studenata i oko 350 zaposlenih“, rekla je predsednica saveta rektorata Privredne akademije, prof. Dr Marijana Carić.

Inicijativa „Žan Mone“ dobila je ime po jednom od osnivača EU. Do sada je kroz aktivnosti pokrenuto više od 5200 projekata u preko 100 država. Obuhvaćen je veliki broj oblasti, poput istorije, politike, ekonomije, prava i drugih disciplina. U okviru aktivnosti, formirana je i snažna i dinamična profesionalna mreža na svetskom nivou.


Izvor: http://europa.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget