PET KORAKA do upisa deteta u PRVI razred osnovne škole

Šta vam je sve potrebno da biste dete upisali u prvi razred osnovne škole.

U prvi razred ove godine kreću deca rođena od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine, a kako biste izbegli moguće gužve i nervozu najbolje je da na vreme počnete da skupljate potrebnu dokumentaciju. Upis počinje 1. aprila i traje do kraja maja.


Šta vam je sve potrebno da biste dete upisali u prvi razred osnovne škole.

DOKUMENTACIJA ZA UPIS

Prilikom prijave deteta, roditelj u sekretarijat škole dоnosi sledeća dokumenta:

  • Izvod iz matične knjige rođenih – vadi se u opštini i ne plaća se;
  • Uverenje o prebivalištu deteta – za Grad Beograd vadi se isključivo u Policijskoj upravi za Grad Beograd, Ljermontova 12a i ne plaća se;
  • Potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa – izdaje ustanova (vrtić ili škola) u kojoj dete pohađa predškolski program;
  • Dokaz o obavljenom lekarskom pregledu i izvršenoj vakcinaciji – pregled u Domu zdravlja odvija se u tri koraka:

Korak 1 > IZABRANI PEDIJATAR – daje upute za specijalističke preglede i laboratorijske analize. Moguće je da preglede specijalista treba zakazati, ali to će vaš pedijatar da uradi za vaše dete.

Korak 2 > SPECIJALISTIČKI PREGLEDI – otorinolaringolog, oftalmolog, fizijatar, logoped, stomatolog i LABARATORIJSKE ANALIZE – laboratorijske analize krvi i urina – krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina donosi se od kuće.

Korak 3 > IZABRANI PEDIJATAR – Završni deo sistematskog pregleda, provera vakcinalnog statusa i vakcinacija. Do upisa u osnovnu školu dete je već trebalo da bude vakcinisano protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, malih boginja, zauški i rubeola. Vakcinacija pred polazak u osnovnu školu obuhvata: DT – protiv difterije i tetanusa (druga revakcinacija); OPV – protiv dečje paralize (druga revakcinacija); MMR – revakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubeole


UPIS I TESTIRANJE

Svu prikupljenu dokumentaciju donesite sekretaru škole u koju želite da upišete dete. Tada ćete zakazati termin testiranja kod školskog psihologa i pedagoga koji ispituju:

Emotivnu zrelost deteta – koliko je samostalno, spremno da se odvoji od porodice, da ima obaveze;
Socijalnu zrelost deteta – koliko je spremno „da sedi mirno na času“, da stiče prijatelje i produbljuje poznanstva sa vršnjacima;
Intelektualnu zrelost deteta – da li dete može da stiče nova znanja i na koji način.
Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i zvanično traje do kraja maja, ali škole primaju dokumenta do početka školske godine, odnosno 31. avgusta.


IZBOR ŠKOLE

Ako želite dete da upišete u neku drugu školu, a ne u onu kojoj teritorijalno pripada, kod sekretara škole popunite molbu za upis deteta u prvi razred, bez obzira na adresu iz prijave prebivališta. Rok da to uradite zvanično je bio do 1. februara, mada u principu škole i dalje primaju molbe.

O tome da li ima mesta za vaše dete u željenoj školi, bićete obavešteni najkasnije do početka maja. Prioritet pri upisu imaju deca koja teritorijalno pripadaju određenoj obrazovnoj ustanovi. Škola je dužna da upiše svako dete sa njenog područja. A među onim koji joj ne pripadaju prioritet imaju braća i sestre, odnosno oni koji su ranije podneli zahtev.


Srećno!
Izvor: Ranac.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget