Vitezovi Svetog Jovana Krstitelja

Red vitezova templara osnovan je 1118. kao red čuvara Solomonovog hrama. Vitezovi su se zakleli na siromaštvo i vekovima su važili za najsrčanije zaštitnike Svete zemlje i Hristovog groba u Jerusalimu.

Red vitezova templara osnovan je 1118. kao red čuvara Solomonovog hrama. Vitezovi su se zakleli na siromaštvo i vekovima su važili za najsrčanije zaštitnike Svete zemlje i Hristovog groba u Jerusalimu.


Red je 1307. zabranio francuski kralj Filip IV Lepi 13. oktobra, kada je, na Crni petak, sproveo pokolj i progon templara širom zemlje, što se kasnije proširilo po celoj Evropi. Red je zvanično ukinut 1312, a dve godine kasnije poslednji veliki majstor Žak de Mole spaljen je ispred katedrale Notrdam u Parizu.

Preostali vitezovi koju su pobegli, nastanili su se u Portugal, i promenili ime, a maltežanski vitezovi u Rusiju. Tu se završava zvanična istorija srednjeg veka.

Posle pogrona, templari se „maskiraju“ i u Portugalu formiraju novi red takozvane Vojske Isusa Hrista. Među njihovim velikim majstorima izdvajaju se Henri Moreplovac, Bartolomeo Dijaz, Fernando Magelan i Hristofor Kolumbo. Ovaj poslednji se uputio „put Indije“, noseći karte Martina Blajhajma, kartografa i templara iz Nirnberga. Templarska legenda kaže da je Kolumbo znao gde je krenuo, iako istorija govori drugačije.

1805. nastaje tajno družtvo Templara koje objedinjuje sve preostale temlare, i koje je humanitarnog karaktera. 


Dolazak vitezova na Maltu

Najveći uticaj na istoriju Malte imao je dolazak Vitezova reda sv. Jovana, koji su vladali Maltom skoro 250 godina (1530 – 1798).
Vitezovi Svetog Jovana osnovani su 1080. godine u Jerusalimu, kao odred vitezova koje je osnovalo bolnici u Jerusalimu cilj je bio lečenje ranjenih i obolelih hodočasnika, i kasnije je prerastao u organizaciju koja je štitila Svetu Zemlju u ime pape.

Jovanovci su najduže ostali odani ideologiji odbrane Evrope od islama pa su posle pada Svete Zemlje otišli na Kipar, a potom na Rodos gde su se borili protiv barbarskih gusara i gde su uspeli da izdrže dve velike invazije od strane otomaskog i egipatskog sultana. Međutim od 1522. se sele u Siciliju kada im je Sulejman Veličanstveni poslao 200.000 ljudi da ih isteraju, što su nakon šestomesečne opsade i učinili. 1530. Karlo V ih smešta na Maltu gde postaju poznati kao Malteški vitezovi.
Po dolasku, popravili su stara utvrđenja koja su bila dosta oštećena u napadima gusara.


Sulejman Veličanstveni napada Maltu  

Najznačajniji događaj odigrao se 1565. godine, kada je 250 vitezova uz pomoć 7.000 Maltežana odbranilo Maltu od napada preko 40.000 Turaka, kojima je komandovao veliki vezir, Sulejman Veličanstveni.

Posle te pobede vitezovi postaju heroji Evrope. Velika pomoć stiže u novcu i drugim stvarima iz celog Starog kontinenta, sa ciljem da se Malta napravi neosvojivom tvrđavom.
Od tog novca sagrađena je La Valeta (La Valetta), današnji glavni grad ove državice.
Grad je dobio ime po francuskom vojskovođi Žanu de la Valeti (La Valette).

Jovanovci ipak na kraju počinju da propadaju moralno sa sticanjem velike količine bogatstva, što se vidi kada mnogi od njihovih vitezova odlaze da služe stranim silama u ratovima među hrišćanima, a još i počinju da „kraduckaju“ od drugih zemalja brodove i robu pod optužbom da je tursko švercovanje. Na kraju Jovanovci gube moć kada Mediteran prestaje da bude glavni centar trgovačkih operacija i kada od moćnog vojnog reda postaju najobičnija trgovačka državica.


Napoleon proteruje vitezove sa Malte

Nаkon Nаpoleonovog osvаjаnjа Mаlte 1798, vitezovi su proterani sa ostrva.
Period vladavine Francuske (1798-1800).
Ruski kralj Pаvle I Petrovič je bio rаzljućen i odlučio je dа osveti proterivаnje mаlteških vitezovа.
Vitezovi koji su proterani sa Malete, preseli su se preselili u Petrograd (Rusija) gde je red uspostavio saradnju sa izaslanicima ruskog cara.

Pavle je učestvovаo je u rаtu druge koаlicije protiv Nаpoleonа. Rusijа je 1798. objаvilа rаt Frаncuskoj. Poslаo je Suvorovа dа se bori protiv Nаpoleonа. Suvorov je 1799. godine oslobodio severnu Itаliju, а kаsnije kreću nа Švаjcаrsku, gde je Suvorov poginuo. Admirаl Fjodor Ušаkov i ruskа flotа su izvodili operаcije u Sredozemlju.

Mаltu je od Nаpoleonа preotelа Velikа Britаnijа (1801-1964). Pаvle je zаhtevаo dа se Mаlti vrаti nezаvisnost. Pošto je to Britаnijа odbilа Rusijа je sklopilа mir sа Nаpoleonom. Tаdа je rаzmаtrаo plаnove dа osvoji Britаnsku Indiju, bilo sа Frаncuzimа bilo sаm.


Vitezovi matleškog reda prerastaju u (tajnu) organizaciju

Sve ruske kraljevske porodice bile su članovi Malteškog reda (ruski car Pavle Prvi i dinastija Romanovih, vitezovi su bili i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, njegov sin kralj Aleksandar i kraljica Marija, kao i unuk – kralj Petar Drugi Karađorđević)
Naravno, do 1917. godine, kada je dinastija Romanovih nasilno ugašena. Posle Oktobarske revolucije mnogi krstaši su, kao emigranti, stigli u Srbiju, a sa njima i ruka Jovana Krstitelja. Ruski krstaši su ovu svetinju poklonili Srbiji. Ona se danas nalazi na Cetinju.

U međuvremenu Malteški red izrastao je u organizaciju multireligijskog karaktera. Tako da od 1805. zvanično postoji organizacija.

Međunarodni templarski red je razgranata organizacija sa sedištem u Ženevi i biroom u Vašingtonu. Veliki priorat Srbije je autonomni sastavni član ove organizacije sa još jedanaest velikih priorata (Austrija, Finska, SAD, NATO, Francuska, Italija, Engleska i Vels, Meksiko, Kanada, Nemačka i Grčka).

Templarska organizacija u mnogim kriznim područjima u svetu radi na tome da okupi na razgovore verske vođe različitih religija i da ih jače integriše u mirovne procese. U svakom obliku pomaže religijske hrišćanske institucije (pravoslavne, katoličke, anglikanske, luteranske i reformističke ), a posebno u Svetoj Zemlji, širi naučne rukopise svim raspoloživim sredstvima. Vitezovi i dme da se pridržavaju jednostavnog postulata u svom životu – „da služe!“, a ciljevi Reda ne zahtevaju od vitezova i dama bilo šta što bi bilo u suprotnosti sa obavezama koje svaki pošten čovek i lojalan građanin imaju.
Takođe, Red nije vezan za Rimokatoličku crkvu.


Malta dobija nezavisnost

Malta je postala britanska kolonija, da bi se za svoju nezavisnost izborila 1964. Od tada počinju da se grade hoteli, moderni tržni centri i i grad počinje da se modernizuje.Izvor: http://atlantida.nr.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget