Evo zašto ne treba da punite bateriju telefona tokom noći

Uglavnom pre spavanja stavimo telefon na punjač, ali eksperti savetuju da to ni u kom slučaju ne radimo ako želimo da nam on potraje.

Uglavnom pre spavanja stavimo telefon na punjač, ali eksperti savetuju da to ni u kom slučaju ne radimo ako želimo da nam on potraje.


Svaki pametni telefon na tržištu opremljen je punjivom litijum-jonskom baterijom. Ukoliko se ove baterije potpuno isprazne ili se prepune, mogu da postanu opasne, a baš iz tog razloga moderni punjači dizajnirani su tako da spreče obe ove stvari i prekinu dotok struje kada baterija dostigne 100 odsto.

Vaš telefon će usled toga tokom cele noći biti dopunjavan malo po malo, jer će baterija izgubiti nekoliko posto, pa će onda ponovo biti napunjena do vrha.

Ovo je jedan od razloga usled kojeg je važno da koristite originalni punjač koji je došao uz vaš telefon, jer biste u suprotnom mogli da oštetite uređaj.

MicroUSB je standardizovao sistem punjenja, ali i dalje postoji mala šansa da se nešto zapali. Ukoliko koristite originalni punjač i kabl, većina stvari vezanih za punjenje biće rešeno bez potrebe za vašim reagovanjem.

Pored trošenja struje, držanje telefona na 100 odsto duže nego što je to potrebno degradira bateriju brže nego inače. Razlika nije velika, ali postoji razlika: litijum jonske baterije ne bi trebalo puniti do kraja kada je to moguće.

Plitka pražnjenja, kada se baterija troši kratak vremenski rok i onda se puni kratak vremenski rok su znatno bolja opcija od celonoćnog punjenja.

Ono što je dobra vest za većinu vlasnika jeste to da će u veoma bliskoj budućnosti novi punjači biti u stanju da napune bateriju telefona za svega par minuta.


Izvor: 24sata.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget