Zašto lišće u jesen menja boje?

Zbog čega, kad nastupi jesen, priroda gubi nijanse zelene boje i lišće postaje žuto, crvenkasto, narandžasto...?


Zbog čega, kad nastupi jesen, priroda gubi nijanse zelene boje i lišće postaje žuto, crvenkasto, narandžasto...?

Zeleno lišće je ove boje zbog hlorofila kog u doba najvećeg rasta biljke ima u velikim količinama u ćelijama lišća. Hlorofila u to vreme ima u tolikoj koncentraciji da on nadjačava dejstvo bilo kog drugog pigmenta, te zelena boja dominira listom.


Iz tog razloga, leti su grane prošarane različitim nijansama zelene. 

Međutim, hlorofil ima daleko važniju ulogu u životu jedne biljke: on iz sunčevih zraka uzima energiju i pravi „hranu“ za biljku – jednostavne šećere koje dobija iz vode i ugljen-dioksida.

Krajem leta, kada ima dnevne svetlosti i sunčanih sati, a tempreature su niže, kanali koji prenose tečnost u list i iz njega se postepeno zatvaraju, a unos vode i minerala je snižen. U to vreme, sve je manje i hlorofila.


To je trenutak kada do izražaja dolaze ostali pigmenti, koji su i do tada bili prisutni u listu, ali u manjoj meri nego hlorofil.Tada sunčevu svetlost upijaju karotenoid, koji boji list u narandžasto, a u njemu i ksantofil, koji pruža žutu boju, kao i antocijanin, zahvaljujući kojem list postaje crven ili purpuran, a za koji stručnjaci ističu da ne postoji u listu cele godine, već se proizvodi tek s kraja leta.Fotografije: N.V.
Izvor: http://www.nationalgeographic.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget