Moskovski metro jedan je od najlepših u svetu jer liči na PODZEMNI MUZEJ

Moskovski metro sada ima 222 stanice na 14 linija. Tu je stanica u obliku kućica sa rupičastim krovom, kao i jedna u stilu auto-puta.

Moskovski metro sada ima 222 stanice na 14 linija. Tu je stanica u obliku kućica sa rupičastim krovom, kao i jedna u stilu auto-puta.

Naime, 30. avgusta već postojećim stanicama priključilo se sedam novih: „Mičurinski prospekt”, „Ozjornaja”, „Govorovo”, „Soncevo”, „Borovsko šose”, „Novoperedelkino” i „Raskazovka”. Njihov dizajn se odlično uklapa u poznati koncept „najvećeg podzemnog muzeja na svetu”, piše Russia Beyond.

Opširnije pogledajte u galeriji. 


Novoperedelkino
Ulaz u ovu stanicu izgleda kao carska palata. Osvetljeni plafon postepeno prelazi u elegantne stubove, dekorisane crveno-belim reljefima.


Mičurinski prospekt
Hol ove polupodzemne stanice u crveno-narandžastim tonovima ima oblik velikog prozora sa pogledom na susedni park.
„Voćno-cvetni” dizajn stanice je način da se obeleži sećanje na poznatog ruskog selekcionara bilja Ivana Mičurina. Zidovi hola stanice i parking čine jednu celinu.


Govorovo
Specifičnost ove stanice su svetiljke na crnom plafonu u obliku lavirinta, čija se svetlost dopunjava osvetljenim linijama na granitnom podu.
Ovo neobično svetlosno rešenje, kao i dekoracija na stubovima, čini da ova stanica izgleda veoma šik.


Borovsko šose
To nije stanica, već pravi auto-put. Oštre linije u obliku strelica i jarko narandžasti enterijer daju utisak brzine, dok po plafonu jure svetlosni trkački „bolidi”.


Ozjorna
Naziv ove stanice se prevodi kao „jezerska”, upravo zato što je ukrašena slikama lokvanja. Ovde preovladavaju umirujući plavi i zeleni tonovi, dok plafon u blizini ulaza podseća na koncentrične krugove na površini vode, kada se u nju baci kamenčić.


Raskazovka
Ova stanica je posvećena ruskoj književnosti. Umesto zidova tu ćete videti virtuelne police sa knjigama, a umesto stubova kartoteke sa fijokama kao u biblioteci.
Najneobičnije je to što sve te knjige možete i besplatno pročitati: dovoljno je da skenirate QR kod i da ih daunlodujete na svoj mobilni uređaj.


Foto: Wikipedia
By Russia Beyound, www.blic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget