Koliko smo medijski pismeni?

Medijska koalicija, koja okuplja novinarska i medijska udruženja, pokrenula je kampanju “Ne daj da te spinuju” koja je posvećena medijskoj pismenosti i ima cilj da se, pre svega mladi, podstaknu na kritički odnos prema medijskim sadržajima i razlikovanje informacije od zabave i profesionalnog od neprofesionalnog novinarstva.

Medijska koalicija, koja okuplja novinarska i medijska udruženja, pokrenula je kampanju “Ne daj da te spinuju” koja je posvećena medijskoj pismenosti i ima cilj da se, pre svega mladi, podstaknu na kritički odnos prema medijskim sadržajima i razlikovanje informacije od zabave i profesionalnog od neprofesionalnog novinarstva.  


Šta je medijsko obrazovanje i medijska pismenost, kako se zaštiti od spinovanja, nekvalitetnih sadržaja i od medija uzeti ono najbolje – o tome smo u temi jutra Novog dana televizije N1 razgovarali sa profesorkom Divnom Vuksanović, koja predaje Estetiku, Teoriju kulture i Filozofiju medija na Fakultetu dramskih umetnosti i Majom Zarić, savetnicom u Sektoru za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Ministarstva kulture i informisanja.

Profesorka Vuksanović objeasnila je da medijska pismenost podrazumeva podrazumeva poznavanje suštine medija, poznavanje medijskog sadržaja, odnosno elementarno poznavanje medija. Podseća da živimo u medijacentričnom svetu u kojem se mediji nalaze svuda oko nas. “Nije loše umeti snalaziti se u ovom svetu, da ne bismo bili izmanipulisani treba da imamo kritički odnos prema medijima”, poručuje ona.

Maja Zarić je rekla da bi medijska pismenost uskoro mogla da se nađe i u obrazovnom sistemu Srbije budući da je Ministarstvo prosvete formiralo radnu grupu koja će se bavi tom temom i koje je uspostavilo saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Divna Vuksanović je dodala da se generacije već rađaju u medijacentričnom svetu, i da ako država ne bude imala program, deca i mladi ljudi će se opismenjavati spontano, što se već dešava, tako da oni nekritički konzumiraju medijske sadržaje što može biti problem. “Otvorite bilo koju Fejsbuk stranicu i u 90 odsto slučajeva nekritčko postavljanje medijskog sadržaja. Treba da gradimo problemski, kritički odnos prema društvu i medijima”, smatra ona.

Maja Zarić obješanjava da je trenutno u roku pilot kampanja za medijsku pismenost, koja je samo mali deo velikog projekta jačanja medijske slobode, koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji. Trenutno je u projekat uključeno devet srednjih škola i deca, kako kaže, žele da rade i svesni su toga što ne znaju. “Rezultati su ti da deca znaju šta je medijska pismenost, daje nam bazu na osnovu koje možemo da pišemo novi projekat sa više sredstva koji će sistemski rešavati tu oblast”, objašnjava ona.

Maja Zarić podseća da je Evropska komisija 2011. osnovala ekspertsku grupu za medijsku pismenost i da je uputila poziv srpskom Ministarstvu kulture i informisanja da bude njen član, kako bi razmenili iskustva na tom polju.

Profesroka Vuksanović kaže da o medijskoj pismenosti ne treba da vode računa samo konzumenti, već i novinari i urednici koji su kreatori medijskog sadržaja. Ona ističe da je veoma važno pitanje verodostojnosti informacija, da treba proveravati izvore, autorizovati intervjue i uopšte shvatati težnu javne reči.

Sloboda izražavanja, prema njenim rečima, nije neograničena i podrazumeva odgovornost. “Ako nešto postujete na Fejsbuku odgovarate za javno izgoverneu reč, to nije cenzura, ali se iz vašeg ponašanja može videti koliko ste medijski pismeni”, kaže Vuksanović.

Ona dodaje da u šumi informacija, morate biti lukavi i obrazovani kako biste izbegli da budete izmanipulisani. Manipulacije se ne vrše samo rkoz sadržaj, već i kroz formu, upozorava ona i dodaje da treba razumeti kako deluju medijske industrije i šta činiti da ne bismo bili žrtve. “Recimo na televiziji manipulacija formom je način kadriranja, montaža je moćno sredstvo…

Većina idena talk-show programe, na polemiku, umesto na dijalog. Zbog čega se ravnamo u odnosu na rejtinge, a ne sadržaj i kvalitet? To je nevidljivi svet medija, ali na prvu loptu za one koji nisu medijski obrazovani”, objašnjava ona.
Maja Zarić je ovjasnila da je na državi da stvori pravni okvir i omogući ljudima da imaju pravo na pravni lek. Kada je reč o medijskom zakonodavstvu u Srbiji, ono je, kako kaže, u potpunosti usaglašeno sa regulativom Evropske unije.


Izvor: http://rs.n1info.com

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget