Austrija danas obeležava državni praznik

Austrija danas obeležava državni praznik, a politički vrh je, na početku proslave položio vence na spomenike žrtvama otpora i ubijenim vojnicima.

Austrija danas obeležava državni praznik, a politički vrh je, na početku proslave položio vence na spomenike žrtvama otpora i ubijenim vojnicima.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen i članovi vlade položili su vence na spomenik koji se nalazi na Burgtoru, ispred trga Heldenplac na kojem, kao i svake godine, vojska izlaže svoju opremu. Šef austrijske države, u prisustvu ministra odbrane Marija Kunaseka i načelnika Generalštaba Vojske Roberta Brigera, prisustvovao je i svečanom defileu Garde austrijske vojske.

Zatim je oko 1.000 vojnika, u prisustvu predsednika položilo svečano zakletvu. Austrija 26. oktobra obeležava državni sporazum iz 1955. kojim se obavezala na trajnu neutralnost.

Ovogodišnja proslava državnog praznika je u znaku "100 godina Republike Austrije". Vojska je na trgu Heldenplac izložila helikoptere, tenkove i drugu opremu kako bi građani imali prilike da je uživo vide. Pored toga u državnim instituacijama je dan otvorenih vrata, pa tako građani mogu da obiđu ministarstva.

Između ostalih po prvi put domaćin u sedištu vlade biće kancelar Sebastijan Kurc sa kojim će građani moći da se slikaju i razgovaraju.  


Izvor: tanjug.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget