Srbija u vrhu – po broju iseljenih mladih ljudi

Prema broju mladih koji odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom, Srbija je u regionu na prvom mestu, a na svetskom nivou na drugom, odmah iza zapadnoafričke države Gvineje Bisao.

Prema broju mladih koji odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom, Srbija je u regionu na prvom mestu, a na svetskom nivou na drugom, odmah iza zapadnoafričke države Gvineje Bisao.


Mladi se iseljavaju iz Srbije zbog toga što se trend nezaposlenosti povećava, umesto da se smanjuje. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u martu mesecu broj nezaposlenih bio je 766.500, dok 26,1 odsto tog broja čine mladi do 30 godina što znači da 199.658 mladih ispod 30 godina nema posao. Među nezaposlenima, sa diplomom fakulteta, nalazi se 105.867, što predstavlja 13,8 odsto svih nezaposlenih.

Vladimir Radovanović, potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji (SKONUS) i koordinator projekta “Privredni forum mladih″, rekao je da je najviše nezaposlenih mladih ljudi između 25 i 29 godina, kojih je oko 101.000, dok su na drugom mestu mladi između 20 i 24 godine, kojih je oko 90.500.

“Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut”, rekao je Radovanović na Forumu, gde je istakao i da je stopa nezaposlenosti u Srbiji veća nego u susednim zemljama i zemljama EU.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete, naš obrazovni sistem još nema upisnu politiku za studiranje, a previđeno je donošenje zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija kojim će se utvrditi koliko ima potreba za određenim kadrovima, u odnosu na potrebe tržišta rada.

Pored toga, u planu je i da se donese zakon o visokoškolskom obrazovanju kojim će se sprovesti reforma u ovom sektoru. Pomoćnik ministra pozvao je buduće strudente i da razmisle o tome šta upisuju, kako bi na što bolji način izbegli zanimanja za koja nema toliko posla kod nas.Izvor:  http://edukacija.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget