Polazak u školu je za većinu roditelja NOĆNA MORA

Opremanje đaka pred polazak u školu predstavlja žestok udar na kućni budžet - bez obzira na to da li kupujete polovne ili nove udžbenike, odeću i obuću na rasprodaji ili po punoj ceni, teško da ćete proći bez 15.500 dinara.

Opremanje đaka pred polazak u školu predstavlja žestok udar na kućni budžet - bez obzira na to da li kupujete polovne ili nove udžbenike, odeću i obuću na rasprodaji ili po punoj ceni, teško da ćete proći bez 15.500 dinara.


- Knjige smo naručili preko škole, plaćamo na rate oko 12.000 dinara. Sada nam preostaju sveske i pribor, koji su oko dve-tri hiljade dinara, kao i odeća. U tom uzrastu deca brzo prerastu i garderobu i obuću, tako da ćemo sigurno morati da izdvojimo oko 15.000 dinara da ga opremimo - kaže Olivera Nikolić, majka učenika koji u septembru kreće u peti razred.

Prva stavka na spisku za kupovinu jesu udžbenici. Prema cenovniku jednog izdavača, za knjige je potrebno izdvojiti od 6.000, koliko je komplet za prvake, do skoro 13.000 dinara za petake. Iz mnogih predmeta đaci moraju imati i dodatni materijal, koji košta i do nekoliko hiljada dinara. Samo za geografski atlas neophodno je izdvojiti između 600 i 900 dinara, a neki nastavnici zahtevaju i zbirke sa dodatnim zadacima koje po predmetu koštaju od 250 do 700 dinara. U pojedinim školama obavezni su i rečnici stranih jezika, melodika, ali i razne tablice...

Oni koji se odluče da kupe polovne knjige mogu uštedeti i do pedeset odsto cene po kompletu. Korišćeni udžbenici prodaju se na ulici, preko interneta, u nekim knjižarama, a organizuju se i mini-sajmovi gde đaci mogu da ih prodaju i pazare.

Sledeći korak predstavlja kupovina ranca, koji mnogim roditeljima zadaje glavobolju sudeći da cene idu i do vrtoglavih 12.000 dinara. Kako će dete u njemu nositi i do pet kilograma, oni se uglavnom opredeljuju za kvalitetniji, koji će trajati više godina.

- Svake godine je sve skuplje i skuplje, kad vidim cene rančeva, odahnem što ove godine ne moramo da kupimo novi - komentar je jedne majke koju smo sreli u marketu kako bira olovke za svoju ćerku.

Ponešto od pribora, svezaka i olovaka, đaci uglavnom imaju i od prošle godine, mada mnogi svake godine kupuju sve novo, za šta je neophodno izdvojiti od oko 2.300 do skoro 6.000 dinara.

Kada se završi sa spiskom knjiga, ranca i neophodnog pribora, roditelji prelaze na novi koji čine patike, farmerke, duksevi...

Cene odeće i obuće variraju u zavisnosti od brenda i kvaliteta, pola deteta, ali i vremena kada se kupuje - oni koji iskoriste sniženja, proći će znatno jeftinije. Dve majice, pantalone, džemper i platnene patike na popustu se mogu naći već za 3.400, dok će oni koji kupuju stvari iz nove kolekcije morati da izdvoje i do tri, četiri puta više.

Kada se sve sabere, dolazimo do minimalnih 15.500 dinara, koji će retko kojem roditelju biti dovoljno za sve troškove, do skoro 57.000 dinara, za one koji ne štede za svoje najmlađe.

Debela sveska 300 dinara

Majka jednog dečaka koji upisuje šesti razred žali se na skupoću, a posebno na cene svezaka:

- Skupo je, ali nemamo izbor, moramo da kupimo. Najviše me je iznenadila cena debljih svezaka, koje moraju da se kupe za srpski jezik i matematiku, a jedna košta 300 dinara.


Autori: M. Rašić , J. Todorov
Izvor: blic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget