MAME I TATE U NEDOUMICI Šta se sve plaća đačkim dinarom

Prve nedelje održani su roditeljski sastanci u školama i već su se nametnuli novi izdaci - Crveni krst, Mladi Gorani, đački dinar samo su neki od troškova, koji mogu ići i do 1.500 dinara po detetu, a mame i tate se pitaju - zašto?

Prve nedelje održani su roditeljski sastanci u školama i već su se nametnuli novi izdaci - Crveni krst, Mladi Gorani, đački dinar samo su neki od troškova, koji mogu ići i do 1.500 dinara po detetu, a mame i tate se pitaju - zašto?

Roditelji ne plaćaju sam upis i pohađanje nastave, međutim troškovi školovanja, sem redovnih stavki poput knjiga, obroka ili boravka, podrazumevaju i đački dinar, koji sada iznosi oko 1.500 dinara.

Mnogim roditeljima ovo je poslednja kap u čaši pored svih troškova koje imaju početkom septembra.

- U socijalno odgovornoj državi predškolsko i školsko obrazovanje bi trebalo da u potpunosti padne na teret celog društva. Imam dvoje dece u školi i plaćam ne znam ni sam koliko stavki. Jedna od njih iznosi 200 dinara za higijenu - rekao je Aleksandar, roditelj dvoje mališana.

Mame i tate osnovaca dobili su od učitelja i nastavnika uputstva da treba da plate dečji savez (100 dinara), doprinos Mladim Goranima (ista suma), članarinu za Crveni krst (50 dinara), a neretko se pojavi i privatno obezbeđenje koje varira s cenom, a kreće se oko 700 dinara po polugodištu.

- Dečji savez uglavnom organizuje razna takmičenja i niz prelepih aktivnosti, a nagrade se finansiraju od tih para koje su roditelji dali na početku polugodišta. Crveni krst organizuje razne humanitarne akcije. Uglavnom odluku da li će se nešto plaćati donosi školski odbor, i to je individualno od škole do škole - kazao je Uroš Momčilović, direktor OŠ “Vuk Karadžić”. 

U svakoj školi postoji određeni procenat onih koji nisu za to da se nešto dodatno plaća, ali su zato svi složni kada je u pitanju skupljanje para za neku humanitarnu akciju.

- Uvek imamo jedan procenat roditelja koji se ne slažu ni sa kakvim dodatnim plaćanjem. Uglavnom se svi udruže kada su u pitanju neke humanitarne akcije. Skupljali smo u nekoliko navrata pomoć za decu sa Kosova, školski pribor i opremu - kaže Aleksandar Maletin, direktor škole “Branko Radičević” u Novom Sadu.

Kada je reč o Kragujevcu, takozvani đački dinar se formira na osnovu odluke saveta roditelja, barem je tako u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

- Ove godine tek treba da se odredi iznos. U taj trošak koji se plaća godišnje ulazi osiguranje učenika koje je oko 400 dinara, plaćanje za Crveni krst, učešće u trci „Za srećnije detinjstvo“. Oko 100 dinara se daje za ulaganje u održavanje škole, 200 dinara za đačke manifestacije kao što su festival nauke, bazar. Plaćanje nije obavezno i u proseku oko 70 odsto roditelja plaća - podelila je direktorka Slavica Marković za “Blic”.  

U nekoliko niških škola plaća se đački dinar između 300 i 400 dinara. U gimnazijama i srednjim školama saznajemo da je u pojedinim školama angažovano privatno obezbeđenje.

- Privatno obezbeđenje u našoj školi postoji na zahtev Saveta roditelja. Zaista su svi zadovoljni, a cena godišnje iznosi 900 dinara. Plaća se i đački dinar 1.400 dinara godišnje - kaže direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ Marijan Mišić.


Samo u humanitarne svrhe

I dok u nekim školama roditelji plaćaju različite stavke, u drugima ne plaćaju ništa od navedenog nego skupljaju pare da daju onima kojima su one u datom momentu najpotrebnije. 

- Roditelji u našoj školi ništa nisu dužni da plaćaju, mi nemamo ništa od navedenih stavki. U našoj školi je puno dece sa posebnim potrebama i mislimo da je njima pomoć neophodna. Tako te pare koje bi roditelji davali nekim službama usmerimo tamo gde su svrsishodne. Imali smo do sada nekoliko situacija kada smo pomagali zaista kritičnim slučajevima. Skupljali smo pare za decu koja su išla u inostranstvo na operaciju. Nedavno smo jednom đaku obezbedili boce sa kiseonikom, sa kojima je dolazio u školu. Uglavnom pred Savet roditelja iznesemo koji je to glavni problem i kada se skupe pare, predamo ih roditeljima. U sam proces organizacije tih prikupljenih para uključeno je nekoliko ljudi, od nastavnika do roditelja, tako da uvek sve protekne u najboljem redu. Deci kojoj smo pomogli pomoć je veoma značila u tom momentu i roditelji su nam i danas veoma zahvalni - istakla je Marica Remenski, direktorka škole “1.300 kaplara”.


Izvor: blic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget