Drugi upisni rok u septembru

Prema uredbi Ministarstva prosvete prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok na fakultete obaviće se 3. i 4. septembra, a polaganje prijemnog ispita biće organizovano dan ili dva kasnije, što će odrediti same obrazovne institucije. Rang-liste trebalo bi da budu objavljene 12. septembra, a sam upis primljenih kandidata obaviće se od 13. do 17. septembra.

Prema uredbi Ministarstva prosvete prijavljivanje kandidata za drugi upisni rok na fakultete obaviće se 3. i 4. septembra, a polaganje prijemnog ispita biće organizovano dan ili dva kasnije, što će odrediti same obrazovne institucije. Rang-liste trebalo bi da budu objavljene 12. septembra, a sam upis primljenih kandidata obaviće se od 13. do 17. septembra. 

Za indeks budući akademci u drugom upisnom roku u septembru mogu konkurisati na skoro 9.000 preostalih mesta.

Na Univerzitetu u Beogradu, na osnovnim i integrisanim studijama, ostalo je slobodno ukupno 2.914 mesta, 890 za one koje će finansirati država iz budžeta i 2.024 mesta za one koji će studije plaćati iz sopstvenog džepa.

Najviše mesta na budžetu ostalo je na Poljoprivrednom fakultetu, i to 117, a za one koji će studije plaćati sami ostalo je 276 mesta. Za njim slede Filološki fakultet sa 108 mesta na budžetu i 257 na samofinansiranju, a na Ekonomskom fakultetu ostalo je 362 mesta, ali samo za one koji će se sami finansirati.  

Za drugi upisni rok na Univerzitetu u Novom Sadu ostalo je 2.854 mesta, od kojih je 815 budžetskih, a 2.039 samofinansirajućih. Najviše slobodnih mesta ostalo je na Fakultetu tehičkih nauka - 484, od kojih je 104 na budžetu i 380 samofinansirajućih. Sledi Pravni fakultet sa 382 slobodna mesta, od kojih su samo tri na budžetu, a 379 je samofinansirajućih. Na Prirodno-matmatičkom fakultetu ima još mesta za 324 buduća studenta, od kojih će 216 moći da studiraju o trošku države, dok će 138 studije platiti iz svog džepa.

Na Univerzitetu u Nišu za buduće brucoše ostalo je još 1.598 mesta - 436 na budžetu i 1.162 samofinansirajuća. Najviše mesta na budžetu ostalo je na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu - 126, na Pravnom fakultetu ostalo je 302 mesta, i to samo za one koji će studije sami platiti. Na Ekonomskom fakultetu ostalo je šest mesta na budžetu, ali na samofinansiranju ima još 279 mesta.  

Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu ima mesta za još 1.373 buduća studenta. Od tog broja, 411 su budžetska mesta, a 962 samofinansirajuća.

Najviše samofinansirajućih mesta ostalo je na Pravnom fakultetu - 330, a kvote za upis na budžet su popunjene. Na Filološko-umetničkom fakultetu ostalo je 34 mesta na budžetu i 86 na samofinansiranju, dok je na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu, ostalo 51 mesto na budžetu i 52 na samofinansiranju.

Prema rečima prorektorke za nastavu na Univerzitetu u Novom Sadu prof. dr Biljane Abramović, najveći interes budući studenti su pokazali za Akademiju umetnosti, Medicinski fakultet, Filozofski fakultet i Fakultet tehničkih nauka.  

- Ako posmatramo studijske programe, najveći broj kandidata bio je zainteresovan za Akademiju umetnosti, gde se na studije glume na srpskom jeziku prijavilo 132 kandidata na 10 mesta. Sledi smer Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka, gde se prijavilo 316 kandidata na 80 mesta. Slično je bilo i na smeru Psihologija na Filozofskom fakultetu, gde je za 80 mesta konkurisalo 288 kandidata, a na Stomatologiju na Medicinskom fakultetu prijavila su se 153 kandidata na 52 mesta - izjavila je za “Blic” dr Abramović.

Dodala je da je to ujedno i pokazatelj za šta su najviše zainteresovani budući studenti, te da je takva situacija bila i prošle godine.
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget