NIKO NEĆE DA PREDAJE NAJTEŽI PREDMET Za smer profesora matematike prijavljeno samo 30 brucoša

ETF i Matematički fakultet među prvima su završili upis kandidata, pošto su već u prvom upisnom roku popunili sva predviđena mesta za buduće studente.

ETF i Matematički fakultet među prvima su završili upis kandidata, pošto su već u prvom upisnom roku popunili sva predviđena mesta za buduće studente.


Na oba fakulteta prag je viši nego prošle godine, a najteže je bilo obezbediti jedno od 33 budžetskih mesta na smeru Softversko inženjerstvo na ETF-u: poslednji primljeni kandidat ima 96,4 poena, za razliku od prošlogodišnjih 89,44.

- Prag je viši zato što je, kako to i kandidati kažu, prijemni ispit bio lakši nego prošle godine. Ako sagledamo rangove, primećuje se i da je ova generacija brucoša bolja u odnosu na one koji su upisani prošle godine, i po uspehu iz škole, i po uspehu na prijemnom - kaže predsednik upisne komisije na ETF-u Lazar Saranovac.  

Da maturante sve više zanimaju IT smerovi, svedoči i slika sa Matematičkog fakulteta, gde su prvo popunjena sva mesta na smeru Informatika. Poslednji upisani na budžetu ima 77,12 poena, a na samofinansiranju 65,66 bodova, što je znatno više nego prošle godine, ali i u odnosu na druge smerove.

Predsednik upisne komisije na Matematičkom fakuletu dr Dragoljub Kečkić ističe da su razlike u odnosu na prethodni rok neznatne, kao i da su otprilike dva od tri prijavljena na Matematičkom htela da upišu Informatiku, što je oko 600 zainteresovanih za 160 mesta.

- Negativan trend beleži modul Profesor matematike i računarstva sa manje od 30 prijavljenih, dok smo do pre pet godina upisivali više od 100 studenata. Takođe, svega tri upisana su među prvih 300 rangiranih - ističe on.  

Kako se tempo upisa razlikuje po fakultetima, neki su tek objavili preliminarne ili konačne liste primljenih kandidata. Koliko bodova imaju poslednji upisani kandidati i koliko je mesta ostalo za upis u drugom krugu, znaće se kada svi indeksi budu podeljeni, ali se već može videti da je prag za upis najviši na smerovima za medicinare i IT stručnjake.  

Na Medicini u Beogradu poslednji kandidat na preliminarnoj listi za budžet ima 78,80 bodova, za samofinansirajuće 77,26, a preostali kandidati nalaze se na „listi čekanja“. Slično je i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde je crta za budžet podvučena drugačije u zavisnosti od smera, a za studije stomatologije ona je na 82,30 poena.

Primetno je i interesovanje za studije psihologije: na Filozofskom fakultetu u Nišu poslednji primeljeni kandidat čije će studije finansirati država ima 76 poena, a budući budžetski brucoši psihologije u Beogradu imaju preko 76,62 boda.  

Inače, prorektorka za studije Nada Kovačević je prvog dana prijavljivanja za upis istakla da je očito da na fakultetima ima više mesta nego srednjoškolaca.  


Autor: Milica Rašić, 
Izvor: www.blic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget