ĐACI UČE FINSKI Učenici ove škole idu i NA PRAKSU U SKANDINAVIJU

Engleski, nemački, francuski, ruski, italijanski, španski, pa čak i kineski i norveški na listi su stranih jezika koje uče srpski đaci, a u jednoj beogradskoj školi na spisku se našao i finski!

Engleski, nemački, francuski, ruski, italijanski, španski, pa čak i kineski i norveški na listi su stranih jezika koje uče srpski đaci, a u jednoj beogradskoj školi na spisku se našao i finski!


I to potpuno smišljeno i sa razlogom jer je učenicima Poljoprivredne škole Beograd, koja se nalazi u Krnjači, na taj način pružena mogućnost da odlaze na praksu u Finsku, pa čak i da se zaposle i ostanu tamo u domaćinstvima!

Pre ovog projekta, učenje finskog jezika nije postojalo u našem obrazovnom sistemu. Prema rečima Dragana Filipovića, direktora škole, reč je o obnovljenom projektu od pre nekoliko godina koji sada počinje ponovo od septembra, a tiče se učenika koji su upisani na smer veterinarski tehničar.  

- Njih šestoro će imati priliku da uče finski jezik i od sledeće godine će ići na praksu u Finsku. Cilj je da se, pored prvaka koji se budu odlučili za ovu školu, uključe treća i četvrta godina u program iste prakse već od septembra - kaže Filipović.

Učenici ove srednje škole uče finski jezik kao dodatnu, vannastavnu aktivnost koju organizuje Društvo za finski jezik. Pored finskog, u okviru redovnog nastavnog plana i programa učenici uče i drugi strani jezik.  

U ovoj ustanovi, inače, đaci se školuju za šest obrazovnih profila, školu trenutno pohađa 180 učenika, ali postoji tendencija rasta broja odeljenja. Tim pre što je u planu izgradnja novog doma za učenike nadomak same škole. Planirano je da izgradnja krene na proleće.

- Objekat će se graditi po visokim standardima u jednoj fazi, od temelja do krova. Sredstva za opremanje su iz evropskih fondova.

Španski, kineski, norveški...


Prema podacima iz 2017. godine, najviše đaka je učilo engleski (551.173 osnovca i 324.561 srenjoškolac), a zatim su sledili nemački, francuski, ruski, italijanski, španski, te na kraju kineski (141) i norveški (33) jezik.  


Izvor: blic.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget