Naučnici izumeli olovku koja otkriva rak za samo 10 sekundi

Ovaj uređaj bi mogao da olakša uklanjanje kancerogenog tkiva i učini ga još preciznijim.

Ovaj uređaj bi mogao da olakša uklanjanje kancerogenog tkiva i učini ga još preciznijim.

„Da li ste izvadili sve?“ Ovo je često pitanje pacijenata obolelih od raka nakon što se probude posle operacije. Nažalost, hirurzi retko to mogu zasigurno da tvrde.


Oni će svakako pokušati da izvade celo bolesno tkivo, ali nikad ne mogu da budu 100 odsto sigurni.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu i Medicinskog fakulteta Bejlor su na dobrom putu da pronađu rešenje i učine operacije raka bržim, efikasnijim i preciznijim. Oni su izumeli olovku koja može za samo nekoliko sekundi da detektuje bolesno tkivo.  

Novi uređaj nazvan MasSpec Pen je veličine olovke i koristi tehniku masovne spektrometrije. Funkcioniše tako što olovka oslobađa nekoliko kapljica vode na površinu tkiva. Kapljice vode privlače biomolekule iz tkiva i onda natrag u olovku, koja vrši brzu molekularnu analizu da bi otkrila da li su delovi kancerogeni ili ne. U roku od nekoliko sekundi, hirurzi znaju da li treba da uklone tkivo ili ne, piše Smithsonian.

„Ovom olovkom možemo da testiramo tkivo bez njegovog prethodnog odstranjivanja. Trenutno, sve što želimo da ispitamo, moramo da uklonimo. A naravon da ne želimo da sečemo normalno tkivo. Ovaj izum nam omogućava da budemo precizniji“, kaže Džejms Saliburk, profesor hirurgije sa Medicinskog fakulteta Bejlor koji je pomogao u razvijanju ovog uređaja.  

Tim istraživača, predvođen profesorkom hemije sa Univerziteta u Teksasu Livijom Šiavinato Eberlin, testirao je ovu olovku na tkivu uklonjenim iz tela 253 pacijenta obolelih od karcinoma.

Olovka je uspostavila dijagnozu u roku od 10 sekundi sa 96 odsto tačnosti. Olovka je takođe mogla da detektuje suptilne promene u tkivima na marginama između normalnih i kancerogenih tkiva.  

„Još uvek nismo dokazali da će ovo funkcionisati u operacionoj sali“, kaže Saliburk. Međutim, ukoliko se pokaže uspešnim u ispitivanjima, moglo bi u potpunosti da promeni olakša proces uklanjanja kancerogenog tkiva.


Izvor: nationalgeographic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget