OVAKVU SPORTSKU GIMNAZIJU NAŠI ĐACI MOGU SAMO DA SANJAJU: Možda nisu šampioni u matematici, ali imaju sve uslove i srećni su

Srpski đaci osvajaju zlatne medalje na međunarodnim tamičenjima i olimpijadama iz matematike, fizike, informatike, astronomije, odlični su sportisi i u junioskim kategorijama nalaze se na samom vrhu...

Srpski đaci osvajaju zlatne medalje na međunarodnim tamičenjima i olimpijadama iz matematike, fizike, informatike, astronomije, odlični su sportisi i u junioskim kategorijama nalaze se na samom vrhu... 


Neko bi pomislio da oni imaju fantastične uslove, da znanje stiču u odlično opremljenim laboratorijama, učionicama, ali nažalost, naše srednje škole imaju sve samo ne uslove za učenje.  

Vršnjacima Dancima sve je potaman. Oni jednostavno samo moraju da zagreju stolicu i da uče jer sve ostalo im je "državom dano". 

Gimnazija u Voborgu sagrađena je davne 1926. godine. Izgleda kao Hogvorts, škola u kojoj je išao čuveni čarobnjak Hari Poter, ali zdanje u kojoj đači stiču znanje je besprekorno održavano. I u Dankoj su đaci nestašni kao kod nas. Umesto stepenicama, vešaju se po stepeništima, šale, ganjaju, ali i uče u fenomenalnim uslovima.

Sve im je na raspolaganju, njihovo je samo da uče i da se spreme za završni ispit. A to njima i nije teško jer su tamo profesori uvek na usluzi đacima koji ih pre svega moraju poštovati i uvažavati.   

Njihove gimnazije su usmerene, uče šest predmeta i kako mi reče đak ove gimnazije, on je izabrao 5 jezija - danski, engleski, nemački, francuski, španski, a onda šesti svake godine po jedan društveni predmet.  

On danas tečno govori sve te jezike. Samo je to učio. Neko drugi se posveti prirodnim naukama pa za jedinih 6 predmeta izabere matematiku, fiziku, hemiju, biologiju, astronomiju... Ko kako voli!   

A Sportska gimnazija je tek hit. Sve imaju u školi, bazen, teretanu, teren za odbojku na pesku, za tenis, teren za mali fudbal, teren za veliki fudbal, atletsku stazu, teren za skok u vis, u dalj, skok s motkom, bacanje diska...  Imaju čak i stenu za penjanje. Neko će reći džaba im kad nemaju neke rezultate. Možda, ali oni imaju srećne đake, vec sutra spremne da rade ono za šta su se školovali i znaju šta su učili. Sve je u praksi! Naša sportska gimnazija, čini mi se, čak nema ni svoju zgradu već je dele sa Vojnom gimnazijom.

Kad pomislim na univerzitete i studente u Danskoj, srce mi se stegne. Svi, koji znanjem zavređuju, imaju besplatno školovanje. Da, dobro ste čuli. Svi besplatno studiraju, a od države, jer studiraju, dobijaju mesečnu nadoknadu od 6.000 kruna, što je oko 800 evra.  

To im je dovoljno da pokriju sve svoje troškove. Ali većina studenata radi i to baš na mestima gde i studiraju, kako bi stekli praksu.

Tako većina studenata medicine radi u bolnici, stiču praksu, u sklopu radnog vremena skoknu do sale za predavanje. Neobavezno mogu da piju kafu, jedu, izuju svoje teške klompe i slušaju profesora, a za to su još i plaćeni.  

Njima država ne uzima porez za to, oni su budućnost Danske i odužiće se kasnije poštenim i vrednim radom.   

U studenskom gradu sve vam je dostupno. Odlična zdrava hrana - povrće, voće, tu su i kolači, kafa, sok... sve povoljno. I neverovatno, svi mogu tu da dođu i da jedu iako nisu studenti univerziteta. A hrana je vrhunska! Probala. Njihov kolač od šargarepe je fenomenalan.  

Internet je svima odmah dostupan, kako se uđe u zgradu, koja je besprekorno čista, svetla, sa veselim i jarkim bojama.   

A ako se premore od učenja i požele mao da se odmore, postoji deo za to. Kutak sa sa stonim fudbalom izgleda fantasticno. Prvo mi je palo na pamet, to kod nas ne bi ni dva dana ostalo čitavo. Ovde stoji sigurno godinama.  

Eto, ovih dana naši osnovci i srednjoškolci upisuju škole i ne mogu a da ne pomislim kako bi njima bilo i koliko bi im sve lakše bilo da i oni imaju iste uslove kao njihovi vršnjaci iz Danske.   Izvor: kurir.rs
Fotografije: Danijela Vujisić

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget