5 najvećih mitova o Slovenima

Kada su u pitanju Sloveni, najveća evropska etnolingvistička grupa u Evropi, postoje brojne istorijske zablude.

Kada su u pitanju Sloveni, najveća evropska etnolingvistička grupa u Evropi, postoje brojne istorijske zablude.1. Miroljubivi zemljoradnici

Najčešći mit jeste da su stari Sloveni bili miroljubivi zemljoradnici. S obzirom na teritorijalnu rasprostranjenost Slovena u Evropi i Aziji, nemoguće je poverovati u tu tezu. Za svaki delić zemlje koji danas naseljavaju, Sloveni su morali da se bore, a na putu su im bile i velike države kao što je Vizantija, Otomansko carstvo i drugi, piše Newsweek.


2. Plavokosi, plavooki i blede puti

Stanovište da su Sloveni plavooki, plavokosi i izrazito belog tena, koju podržavaju neke radikalne grupe predstavlja veliku zabludu naročito ako se imaju u vidu balkanski Sloveni. Kao i većina Evropljana, Sloveni uglavnom imaju svetlobraon kosu.


3. Sloveni su bili robovi

Zapadni istoričari smatraju da je reč „slav“ potekla od reči „slave“ što na engleskom znači rob. Moderne lingvističke studije međutim oborile su ovu tezu i pokazale da dve reči ni na koji način nisu povezane.


4. Sloveni nisu imali pismo pre glagoljice i ćirilice

Mnogi smatraju da su Sloveni pre dolaska misionara bili nepismeni, međutim brojni vizantijski tekstovi u kojima se aludira na slovenske spise pokazuju suprotno. Osim toga, arheološka iskopavanja u Novgorodu dovela su do otkrića natpisa koji potiču iz vremena pre susreta Slovena sa misionarima.


5. Sloveni i Skićani

Često se čuje da su Sloveni potomci Skićana, drevnog naroda koji je živeo na prostoru od današnje Rumunije pa sve do Kazahstana. Ipak, moderne studije su pokazale da je prapostojbina Slovena najverovatnije u regiji Visla-Dnjepar, daleko od mora na čijim su se obalama nastanjivali Skićani. Takođe, lingvističke studije pokazale su da je jezik Skićana daleko bliže osetskim jezicima nego slovenskim.


Izvor: http://www.nationalgeographic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget