ZA BUDUĆE SREDNjOŠKOLCE: Evo kako da pobedite tremu

Test je samo jedna od briga koje muče male maturante. Besplatni saveti za učenike u info-centru

Test je samo jedna od briga koje muče male maturante. Besplatni saveti za učenike u info-centru


KAKO izabrati pravu školu i kako se osloboditi treme samo su neka od pitanja na koja učenici koji se spremaju da polažu završne i prijemne ispite odgovor mogu da dobiju u Info-centru Fondacije Tempus. Njihovi saveti, predavanja i vebinari (edukacije koje mogu da se prate putem interneta) potpuno su besplatni kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje. Još od aprila, pa do kraja juna, u Info-centru smenjuju se zanimljive teme, namenjene učenicima koji su na prekretnici i treba da donesu važne životne odluke.   

Aktivnosti se sprovode u okviru nacionalnog centra Euroguidance mreže, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  

- Veliki broj učenika već je prisustvovao našim predavanjima i vebinarima - kaže, za "Novosti", Ružica Madžarević iz Fondacije Tempus. 

- Pomažemo im da sami dođu do odgovora koja je škola najbolja za njih, usmeravamo ih kako da naprave pravi izbor. Njihova pitanja često su u vezi sa samim srednjim školama - da li su teške ili lake, kako to oni kažu, ili šta se sve uči. Kod nas dođu već sa mnoštvom informacija, a onda pokušavamo da im objasnimo da to što neki njihov drugar kaže da je određena škola "teška" ili "laka" ili da je profesor "dobar" ili "loš" ne mora da znači ništa za njih.

Veliki problem učenika, kako malih, tako i velikih maturanata, jeste pritisak koji im stvara okolina, da je upis škole ili fakulteta jedan od najvažnijih trenutaka u životu.  

- Objašnjavamo im kako da se bore sa tremom, uzbuđenjem koje imaju, ali i njenim telesnim manifestacijama - kaže Ivana Vulić iz Fondacije Tempus. 

- Kod nekih učenika trema je veoma izražena, pa i znojenje dlanova, problemi sa stomakom, drhtanje glasa, lupanje srca... Dajemo im konkretne savete, kako na ličnom planu da pobede ovaj problem.

Ukoliko ih muči trema, još nije kasno da se prijave i slušaju predavanje na ovu temu.

Naše sagovornice kažu da roditelji u mnogim slučajevima deci stvaraju dodatnu tenziju, a i sami su pod velikim stresom zbog završnog ili prijemnog ispita. Za njih su osmišljena predavanja na temu "Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja". Za nastavnike organizuju akreditovani seminar "Karijerno vođenje i savetovanje u srednjoj školi".

Za učenike, zavisno da li je reč o malim ili velikim maturantima, tu su vebinari i predavanja: "Šta nakon srednje škole? Koraci u donošenju odluke o izboru studijskog programa", "Kako savladati tremu pred prijemni ispit?", "Izbor srednje škole"...

Organizovana su i individualna savetovanja, gde učenik osim opštih može da dobije konkretnije smernice za prikupljanje informacija i procenu škola koje ga zanimaju i drugim temama važnim pred upis.   


Autor: V.N.
Izvor: http://www.novosti.rs  


Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget