Šarčević: Stihovi Cecine pesme biće izbačeni iz udžbenika, odgovorni će biti kažnjeni

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da će zadatak sa stihovima pevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biti izbačen.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da će zadatak sa stihovima pevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biti izbačen.


Ministar je za današnji "Srpski telegraf" rekao da je sramota da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku.

Stihovi pevačice narodne muzike našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo...".

- Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) - kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.  

Stihovi Cecine pesme u radnoj svesci za peti razred
- Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pesma, ali onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta muzike koju ja iskreno ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mesto - naglašava ministar.

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, Olivera Đikanović, kaže za "Novosti" da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

- Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača - kaže ona.

Ona dodaje da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

- Popularna kultura je bliska deci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem. Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili - smatra Đikanović.   


Izvor: Tanjug.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget