Radna dozvola za strane studente (Beschäftigungsbewilligung für ausländische Studenten)

U junu 2011. godine donet je novi Zakon o zapošljavanju stranaca (Ausländerbeschäftigungsgesetz), kojim je olakšano dobijanje radne dozvole za državljane ne-EU zemalja. Već samim dobijanjem vize, studenti ostvaruju pravo na ograničen rad u Republici Austriji bez obzira na to da li pohađaju kurs nemačkog jezika ili željeni studijski program.

U junu 2011. godine donet je novi Zakon o zapošljavanju stranaca  (Ausländerbeschäftigungsgesetz), kojim je olakšano dobijanje radne dozvole za državljane ne-EU zemalja. Već samim dobijanjem vize, studenti ostvaruju pravo na ograničen rad u Republici Austriji bez obzira na to da li pohađaju kurs nemačkog jezika ili željeni studijski program.Radno vreme se deli na tri vrste:

1)     Zaposlenost na niskim primanjima (Geringfügig – 10h nedeljno),

2)     Polu radno vreme (Teilzeit – 20h nedeljno) i

3)     Puno radno vreme (Vollzeit – 40h nedeljno i to nakon završetka studija i samo za rad u struci).

Studenti na osnovnim (Bachelor), master, kao i na doktorskim studijama imaju pravo na zaposlenost do 20 sati nedeljno (na osnovu novog zakona o zapošljavanju stranaca koji je stupio na snagu 1.10.2017.).

Sve što je potrebno jeste naći posao tj. poslodavca koji želi da vas zaposli i ispuni sledeći obrazac.

Popunjen obrazac poslodavac može poslati poštom, ali ga možete i vi lično predati u Službi za zapošljavanje (AMS) koja je zadužena za strance i nalazi se u ulici Ungargasse 37, u 3. bečkom okrugu. Dobijena dozvola važi godinu dana, nakon čega je možete produžiti. U slučaju da želite da promenite posao ili samo broj radnih sati kod vašeg poslodavca, u dužnosti ste da opet popunite novi formular i sprovedete istu proceduru. Obrada vaše prijave iznosi oko 20€ i plaća je poslodavac.


Ostala dokumentacija, koju je potrebno predati uz gore navedeni obrazac:

▪ Kopija pasoša;

▪ Kopija prijave boravka (Meldezettel);

▪ Kopija vize (Aufenthaltstitel);

▪ Kopija zdravstvene kartice (e-card);

▪ Potvrda o upisu na fakultet (Studienblatt);

▪ Potvrda o pohađanju trenutnih studija (Studienbestätigung);

▪ Potvrda o položenim ispitima (Sammelzeugniss).

Maksimalna dozvoljena zarada za 10 sati nedeljnog rada, odnosno zaposlenost na niskim primanjima, na mesečom nivou iznosi 405,98€, dok ograničenja plate za polu radno vreme nema. U prvom slučaju se ne plaća porez tj. dobijate punu sumu novca i osigurani ste samo za nesrećne slučajeve (znači i dalje ćete plaćati samostalno studentsko osiguranje od 54,11€ mesečno), dok se u drugom slučaju porez naplaćuje (poslodavac vodi brigu o tome), jer ste zdravstveno osigurani, imate 14. plata i u slučaju da dobijete otkaz nakon 6 meseci rada u firmi, dobijate novčanu odštetu.

*Važna napomena: prelaz sa studentskog osiguranja na osiguranje koje će vam firma plaćati, zdravstveni zavod WGKK radi automatski. Međutim, kada više niste u poslovnom odnosu, osiguranje vam neće biti automatski vraćeno na studentsko, stoga to morate samostalno uraditi.


Puno sreće!

Vaš OSSI Beč

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget