Male beogradske BALERINE I BALETANI vratili se sa takmičenja iz Atine OKIĆENI MEDALJAMA

"Volim taj ponos kada izađem na scenu, osećaj kao da je sve moje i slobodu", ovako za "Blic" priča mladi baletan Đorđe (13), jedan od sedmoro polaznika beogradske Baletske škole "Nacionalna fondacija za umetničku igru" koji su sredinom aprila osvojili brojne medalje na trećem Međunarodnom baletskom takmičenju u Atini.

"Volim taj ponos kada izađem na scenu, osećaj kao da je sve moje i slobodu", ovako za "Blic" priča mladi baletan Đorđe (13), jedan od sedmoro polaznika beogradske Baletske škole "Nacionalna fondacija za umetničku igru" koji su sredinom aprila osvojili brojne medalje na trećem Međunarodnom baletskom takmičenju u Atini. 


Tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje doneli su Lana, Elena, Đorđe, Nikolina i dve Iris, koji su predstavljali Srbiju na takmičenju, a stipendije su dobile Lara i Sara.  

Balerine i baletan sa Ajom Jung i pedagozima Ivankom Lukateli i Marijom Janković
Mnogim mladim damama, polaznicama škole "Nacionalna fondacija za umetničku igru" koju vodi Aja Jung, uzori su Silvi Gilem, Svetlana Zaharova i Natalia Osipova, a nekima i baletski pedagog Ivanka Lukateli.

Ipak, mladom Đorđu je uzor beogradska primabalerina Ana Pavlović, a saznali smo i da je stekao nadimak "Mladi Pulonjini".  


Đorđe
- Ponekad imam tremu pred sam izlazak, ali na sceni nikada. Bavim se klasičnim baletom godinu i po dana, ali sam se pre toga bavio i savremenom igrom, dok sam profesionalnije krenuo odmah nakon drugog časa – kaže kroz smeh Đorđe koji je sam osmislio koreografiju na takmičenju na kojem je osvojio zlatnu medalju u kategoriji za savremenu igru u juniorskoj kategoriji.

On je, takođe, ranije imao priliku da, sa ruskim baletanom Sergejem Pulonjinom, učestvuje u dve predstave u Italiji, Parmi i Modeni, zbog čega je dobio nadimak.

Kako pričaju mališani, napravili su prve baletske korake sa četiri ili pet godina, dok su mnogi od njih već u drugom razredu osnovne škole zaplovili u profesionalnije vode.  


Nikolina
- Osećaj kada izađem na scenu, to uživanje ne može se opisati rečima. Gotovo da nikada nemam tremu. Dnevno vežbamo oko tri sata najmanje – kaže Nikolina (12).

Sa pripremama za treće Međunarodno baletsko takmičenje koje je trajalo od 9. do 15. aprila, a na kojem pored Srbije, učestvovali i mladi talenti iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Nemačke, Italije, Kine i Koreje, počeli su, kako kažu, pre oko pet meseci.   


Elena
- Ovo mi je bilo prvo takmičenje i na njemu sam osvojila prvo mesto tako da mi je to najdraža nagrada koju ću možda ikada dobiti. Svetlana Zaharova mi je uzor jer ona možda ima najčistije linije. Svakoga dana biti sve bolji i bolji, to mi je kod baleta najfascinantnije – kaže Elena (17).

Kao i kod svih vrsta umetnosti, osim talenta, potrebno je uložiti dosta truda kako bi sve bilo dovedeno do perfekcije.   


Lana
- Balet je umetnička stvar koju ne može svako da radi. Teško je, ima dosta odricanja. Ponekad moram da preskočim neki test, ali nastavnici su veoma tolerantni, što mi se sviđa. Ovo mi je bilo prvo takmičenje na kojem sam dobila prvo mesto, tako da mi je bilo divno – priča Lana (12).

Naredno takmičenje "Mia Slavenska" na kojem će učestvovati mladi umetnici biće održano početkom jula u Zagrebu.   


Izvor: 
S.luković, 
www.blic.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget