Dunavske tvrđave

Visoke , stamene kule, povezane širokim bedemima, ojačani zidovi debeli preko 2 metra, masivne više od tone teške kapije, šanci ispunjeni vodom, a unutra prekaljeni ratnici spremni da se odbrane od svakog neprijatelja po cenu života. Prizor koji bi svakog napadača naterao da se zamisli i zapita vredi li rizikovati. Upravo to je i bila glavna zamisao prilikom gradnje srednjevekovnih utvrđenja.

Visoke, stamene kule, povezane širokim bedemima, ojačani zidovi debeli preko 2 metra, masivne više od tone teške kapije, šanci ispunjeni vodom, a unutra prekaljeni ratnici spremni da se odbrane od svakog neprijatelja po cenu života. Prizor koji bi svakog napadača naterao da se zamisli i zapita vredi li rizikovati. Upravo to je i bila glavna zamisao prilikom gradnje srednjevekovnih utvrđenja.

Tvrdjave su podizane uglavnom na nepristupačnim terenima, bregovima ili slivovima velikih reka. Reka Dunav je kao prirodna granica oduvek imala važan strateški položaj. Za vreme srednjeg veka na obalama Dunava podignuto je nekoliko gradova utvrđenja. Kao demonstracija moći ova utvrdjenja često su imala funkciju da zadive. ali i da uplaše i odvrate neprijatelja od napada i nečasne osvajačke namere.

Ove tvrđave su čuvari prošlih vremena i svaka od njih ima svoju zasebnu priču. Priču o ljubavi, mržnji, o zavisti, o časti, priču o slobodi, priču o junacima.

Predstavljamo Vam nekoliko najpoznatijih tvrđava podignutih na obalama reke Dunav u sledećim gradovima: Petrovaradin, Beograd - Kalemegdan, Smederevo, Ram, Golubac, Bač i Kladovo (Fetislam).Kalemegdanska tvrđava - Opomenuti brojnim osvajačima koji su gospodarili tvrđavom, Srbi su hteli da podignu spomenik koji će ih večno podsećati na ta vremena. Mač koji drži Pobednik nalazi se tu da se sile mraka uplaše, ukoliko se ponovo probude.


Petrovaradinska tvrđava - Postoji više zanimljivosti u vezi sa velikim satom koji se nalazi na tvrdjavi. Pre svega njegova mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Inače, sat kada je hladno kasni, a pri lepom i toplom vremenu, žuri, i zato je dobio naziv „Pijani sat“.


Smederevska tvrđava - Ima trougaonu osnovu, sa 25 kula, visokih preko 20 metara, bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra. Prostire se na površini od skoro 10,5 hektara, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi .Golubačka tvrđava – Ima 10 kula sa impresivnom Donžon kulom koja je bila rezervisana za zapovednika utvrđenja.


Bačka tvrđava - Gоdinе 1948. tvrđаvа u Bаču dоbilа је stаtus spоmеnikа kulturе, i zaštitu kojom је zаustаvlјеnо njeno dаlје prоpаdаnjе i rаznоšеnjе mаtеriјаlа. Unutаr urušеnih zidоvа zаdržаli su sе izvоrni srеdnjevеkоvni оblici vаžni zа rаzumеvаnjе аrhitеkturе i tadašnjeg načina života.


Ram tvrđava – Pod vlašću turskog sultana Bajazita utvrđenje je popravljano i ojačano između 1480. i 1512. godine. Smatra se najstarijim artiljerijskim utvrđenjem na našim prostorima.


Fetislamska tvrđava - Podizanjem tvrđave Fetislam, nekoliko kilometara uzvodno od današnjeg Kladova, završena je Turska odbrambena linija prema Ugarskoj koju su činile tvrđave Smederevo, Kulič, Ram, Golubac i Fetislam. Tvrđavu čine malo i veliko utvrđenje opkoljeno širokim rovom koji je ispunjen vodom iz rukavca Dunava.Autor : Violeta Tamindžić
Fotografija : Vincent Rowell, Myriam Boverle, Dragoljub Zamurović, Gabriel Tarriba, Phillipe Le Moine, Lame, Saša Perić, Uroš Petrović

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget