PRAVNI VAKUM ZA ANTIVAKSERE Roditelji će nevakcinisanu decu bez problema moći da upišu u školu

Roditelji koji ne žele svoje dete da vakcinišu, ipak će moći da ga upišu u osnovnu školu. Jedina konsekvenca u ovom slučaju je prekršajna prijava i novčana kazna do 150.000 dinara, koju će ti roditelji morati da plate.

Roditelji koji ne žele svoje dete da vakcinišu, ipak će moći da ga upišu u osnovnu školu. Jedina konsekvenca u ovom slučaju je prekršajna prijava i novčana kazna do 150.000 dinara, koju će ti roditelji morati da plate.


Razlog za ovakav pravni vakum je taj što su u Srbiji na snazi dva zakona, koja su u koliziji. Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome, imamo i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

Zbog ovakve situacije, praktično ne postoje instrumenti koji će na vakcinaciju dece naterati roditelje koji to odbijaju.


Za upis u prvi razred nije potrebna vakcinalni status deteta

Pomoćnik ministra zdravlja dr Zoran Panajotović objašnjava koje su ingirencije Ministarstva zdravlja, a koje Ministarstva prosvete, kao i da potrebni dokumenti za upis u školu ne sadrži potvrdu o primljenim vakcinama.  

- Ministarstvo prosvete ima svoju upisnu politiku i tačno je propisano koja su dokumenta potrebna da bi se dete upisalo u osnovnu školu. Sa druge strane, po Zakonu o zaraznim bolestima nije dozvoljen boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama ukoliko nisu vakcinisana, odnosno da budu u kolektivu. Takođe, kada se dete upiše u školu, pedijatar mora da izda dokument i na taj način obavesti školu o svim vakcinama koje je detet primilo - objašnjava dr Panajotović.

Pojašnjava da je pedijatar dužan da obavesti školu i izda potvrdu o privremenom odlaganju vakcinacije zbog bolesti deteta.

- Nakon isteka tog odlaganja imunizaicje, roditlej mora da donese u školu potvrdu da je dete vakcinisano svim obaveznim cepivima - kaže dr Panajotović.


I škola mora da obaveštava lekare

Ukoliko neko od roditelja uporno bude odbijao da vakciniše svoje dete i tako ga izlaže riziku od bolesti, primenjivaće se drugi mehanizmi, koji podrazumeva i učešće škole u svemu tome.

Naime, kako je objasnio pomoćnik ministra, škola je dužna da obavesti školskog lekara da neko detet nije vakcinisano. Dom zdravlja poziva roditelja da vakciniše dete, i ako to ne urodi plodom, pedijatar tada o svemu obeveštava sanitarnu inspekciju.  

- Inspekciji tada jedino ostaje da protiv tih roditleja podnese prekršajnu prijavu - kaže dr Panajotović.

Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je prošle godine 1.056 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a u prva dva meseca ove godine još 202 zahteva.

Zbog smanjenog obima vakcinisane dece MMR cepivom, u Srbiji su se pojavile male boginje, a mnogi gradovi su prijavili epidemiju.  

Do 28. marta ukupno je registrovano 4.225 slučajeva malih boginja. Najmlađa osoba koja se razbolela bile je beba stara svega 15 dana, a najveći broj obolelih je uzrasta do 30 godina. Dve osobe su dobile zapaljenje mozga, dok se kod 464 pacijenata razvila upala pluća, zbog čega su morali da budu lečeni u bolnici.

Najveći broj slučajeva obolevanja od morbila registrovan je na teritoriji Beograda, Nišavskog i Topličkog okruga, a po broju obolelih slede Raški i Pčinjski okrug i teritorije na Kosovu i Metohiji u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Najmanji broj slučajeva morbila registrovan je na teritoriji Zapadnobačkog, Severnobačkog i Srednjebanatskog okruga u Vojvodini i Moravičkog i Šumadijskog okruga u Centralnoj Srbiji.  


Izvor: https://www.blic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget