MARINA JE GENIJE: Ide istovremeno na DVA fakulteta i otkriva način na koji je to uspela

Zahvaljujući nagradama na republičkom takmičenju iz fizike, Elektrotehnički fakultet je upisala bez prijemnog, a Računarski je odlučio da joj da stipendiju za besplatno školovanje, pošto je osvojila nagradu na republičkom takmičenju iz programiranja.

Napisala je najbolji maturski rad u Srbiji, vukovac je Matematičke gimnazije u Beogradu, a od oktobra 2016. godine studira na dva fakulteta. Marina Ivanović (20) iz Kruševca je otkrila kako je uspela i tako srušila predrasude o učenju.


Zahvaljujući nagradama na republičkom takmičenju iz fizike, Elektrotehnički fakultet je upisala bez prijemnog, a Računarski je odlučio da joj da stipendiju za besplatno školovanje, pošto je osvojila nagradu na republičkom takmičenju iz programiranja. Dilemu na koji će fakultet krenuti prvog oktobra nije imala. 

- Studiraću oba fakulteta, jer me programiranje jako interesuje i želim da saznam što više u toj oblasti – kaže Marina.

Njen recept za učenje se satoji od samo jednog sastojka, a to je pravi period za grejanje stolice.

- Mnogi će vam reći kako je jutro najbolje, ali ja sam otkrila kako ujutru nemam dovoljno koncentracije da bih učila. Tako sam ustanovila da je veče moje doba za rad. Ljudi treba da pronađu termin koji im najviše odgovara i tako će postići najbolje rezultate – smatra Marina.

Savršeno organizovan dan u kome tačno znate kada se i šta radi, smatra se jednom od potrebnih stvari za uspeh, ali to nije slučaj s Marinom. Krivac za njene rezultate je želja.

- Mnogi misle da ja imam savršeno organizovan dan, ali to nije tako. Radim kada to želim, ali ima dana kada mi se uopšte ne uči i to je normalno. Tada izađem s prijateljima ili nađem neku drugu aktivnost. Uživam rešavajući problem i to je valjda ključ – objašnjava Marina.  


Uči mašine da misle

Marinin maturski rad se bavio mašinskim učenjem, a Zadužbina Andrejević, koja pruža podršku perspekivnim naučnicima, proglasila ga je najboljim radom u Srbiji. Ta oblast je ono što je trenutno najviše intrigira.

- Mašinsko učenje je koncept gde vi želite da naučite mašinu da nešto radi. Poenta je da ona kroz određenu bazu znanja nešto nauči, a onda na osnovu toga primeni na stvari koje nisu iz njene baze. U mom maturskom radu je trebalo da prepozna topologiju transmembranskih proteina. Imala sam bazu znanja, nakon čega sam naučila kompjuter da kada mu dam neki protein on zna da ga prepozna, iako ga nema u bazi – objašnjava Marina.  


Izvor: https://www.srbijadanas.com

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget