Upoznajte nastavnika iz Obrenovca koji je pravi čarobnjak prosvete

U Obrenovcu postoji jedno lepo mesto - Osnovna škola "Posavski partizani" u kojoj radi nastavnik kog deca vole iako predaje matematiku i informatiku. Predrag Vukosavljević se ne trudi samo da im prenese znanje, već decu uvažava i motiviše da postanu dobri i vredni ljudi.

U Obrenovcu postoji jedno lepo mesto - Osnovna škola "Posavski partizani" u kojoj radi nastavnik kog deca vole iako predaje matematiku i informatiku. Predrag Vukosavljević se ne trudi samo da im prenese znanje, već decu uvažava i motiviše da postanu dobri i vredni ljudi.


On je jedan od onih koji se ne hvale, o njemu niste čuli iako zaslužuje mnogo više mesta u javnosti i dečjim srcima od bilo kog prosvetara koji blati svoju profesiju. A o njima ste ohohooo... toliko toga čuli.

Zato je u akciji "Čarobnjaci prosvete", koju započinjemo zajedno sa Draganom Gagom Janković, mamom Alekse Jankovića, on prvi nastavnik o kom pišemo. Jedan od onih koje smo zaboravili pod naletom ružnih primera. Predrag je jedan od onih, kojih srećom ima još, a kojima ništa ne može zaseniti ljubav i predanost deci. On je, na primer, uređivao školski sajt gde je ceo tim škole aktivno učestvovao u dizajnu kroz istraživački rad.

Učenike vodi na Sajam knjiga, odveo ih je da obiđu RTS, zajedno sa decom je okrečio celu školu, zajedno su napravili matematičke stepenice, a razlomke uče tako što im naruči picu.

Predrag Vukosavljević kao nastavnik matematike i informatike radi četiri godine u OŠ "Posavski partizani" u Obrenovcu. Trenutno je na master studijama iz oblasti „Informacioni sistemi i matematika“. Redovno odlazi na stručna usavršavanja, naučne skupove, seminare, proučava napredne tehnologije robotike i programiranja jer želi da ih prilagodi učenicima.


LIČNA PROFESIONALNA FILOZOFIJA

"Kada podučavam i pripremam nastavne materijale za učenike, koristim različite metode i tehnike primerene predmetu matematika i informatika i računarstvo i učenicima kojima predajem. Posebno ističem i pomažem učenicima koji rade po IOP-u. Trudim se da prilagodim tempo rada i zadatke različitim obrazovnim potrebama i mogućnostima učenika. U radu navodim učenike da pored date literature, školskog materijala i resursa koriste i savremene veb tehnologije (rešavanje testova na E-zbirci), korišćenje softvera „Geogebra“ kako bih ih podstakao i motivisao na dodatni, dopunski rad i predmet koji predajem maksimalno učinim zanimljivim i voljenim. 

U cilju prilagođavanja gradiva učenicima sadržaje nastavnog predmeta povezujem sa primerima iz svakodnevnog života.

Nastavu obogaćujem iskustvima stečenim kroz različite oblike stručnog usavršavanja.

Aktivno učestvujem u radu tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, vodim aktivno filmsku sekciju koja je dobitnik brojnih nagrada za svoje filmove koje su kroz edukaciju u tehničkim oblastima i umetnosti kreirali đaci. Cilj mi je da filmska sekcija škole bude prepoznata široj javnosti i drugim obrazovnim institucijama kao značajan vid obrazovanja dece kroz tehničke nauke i umetnost."


ŠTA JE DOBAR NASTAVNIK?

Predrag se trudi da učenicima prenese i znanje koje će im koristiti u daljem životu i smatra da dobrog nastavnika karakterišu i mnoge druge važne osobine. Kako on kaže, dobar nastavnik: voli svoj posao, poštuje ličnost i različitost svakog učenika, ličnim primerom uči decu da budu dobri ljudi, profesionalno podučava, unapređuje svoja znanja, podstiče razvoj mišljenja učenika, fleksibilan je, dobro je organizovan,kreativan je, timski je igrač, inspiriše.  

- Nisam od nastavnika koji misle da je njihov rad na času savršen, ali verujem da dobrim pristupom, znanjem i potenciranjem lepog ponašanja, slušanja na času i određene doze kreativnosti može da se utiče na pravilan razvoj i sticanje znanja kod dece posebno kada su prirodne nauke u pitanju - kaže on. 

Ne morate se udubljivati u njegovu metodologiju. Pogledajte fotografije i lica dece sa kojom radi. To je više nego dovoljno. I ne, on nije jedinstven slučaj u Srbiji. Mnogo je nastavnika poput Predraga. Onih zbog kojih obrazovanje nije izgubilo bitku. Mi ćemo se potruditi da ih pronađemo i pisaćemo o njima svake srede.

Ako i sami imate svetli primer, poznajete nekog "čarobnjaka prosvete", pišite nam na mejl info_noizz@ringier.rs. Bićemo srećni da ga predstavimo.

Dan je upravo postao lepši, zar ne?


Izvor: Noizz.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget