Talenti beže iz Srbije

Srbija je po svetskim statistikama na dnu lista po mogućnosti da privuče talente i da ih zadrži, kaže direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun.

Srbija je po svetskim statistikama na dnu lista po mogućnosti da privuče talente i da ih zadrži, kaže direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun. 


"Na žalost, po svim svetskim statistikama mi se nalazimo na dnu zemalja", rekla je Drecun u izjavi Tanjugu.

Ona je rekla da, po jednom istraživanju od 146 zemalja na svetu Srbija je po mogućnosti da privuče talente na 144. mestu, odnosno druga zemlja po redu odozdo. Po mogućnosti da zadrži talente, dodaje, Srbija je na 143. mestu. 

"Ogroman je zadatak pred svima nama. Moramo da stvorimo uslove, i kada je reč o zaradama i ponudi zanimljivog posla", rekla je ona. 

Drecun se osvrnula i na regionalno istraživanje koje će, kako kaže, biti predstavljeno u Briselu. Prema tom istraživanju, kaže ona, 61 odsto ispitanih u Albaniji smatra da je obrazovanje ono što će voditi napred kroz život. 

"U drugim zemljama taj procenat se kreće od 20-25 odsto, a u Srbiji tek 14 odsto ljudi smatra da je dobro obrazovanje važno za uspeh i napredovanje. Ostali smatraju da je važno poznavati prave ljude i imati sreće. To znači da čekamo da nam se stvari dese", navela je. 

Drecun je podsetila da su Španija i Portugal, u vreme kada su bili u najvećoj krizi ulagali u inovacije. 

"Nauka je naš veliki potencijal i trebalo bi da nauci damo zasluženo mesto, da se na pravi način finansira i da omogućimo da se transfer tehnologija desi", kazala je Drecun. 

Ona je rekla da su naši istraživači na Univerzitetu u Novom Sadu dobili evropsku donaciju od 30 miliona evra da naprave centar za primenu IT tehnologija u poljoprivredi. 

"Imaće najsavremenije senzore za koje čujemo da uskoro idu u sondu koja ide na Jupiter", rekla je ona. 

Prema njenim rečima, takav centar će zapošljavati nove ljude, pozivaće ih da dođu u Srbiju, jer mogu da im ponude dobra radna mesta- dobro plaćena i cenjena u društvu.Izvor:  B92.net
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget