Profesori i istraživači traže povlačenje prosvetnih zakona

Udruženje profesora i istraživača predalo je danas peticiju Vladi Srbije, Parlamentu i predsedniku države kojom traže povlačenje šest novih zakona o obrazovanju. Peticija, koju je do sada potpisalo 1.802 akademika, profesora i istraživača, je prosleđena elektronskim putem na konferenciji za novinare.

Udruženje profesora i istraživača predalo je peticiju Vladi Srbije, Parlamentu i predsedniku države kojom traže povlačenje šest novih zakona o obrazovanju. Peticija, koju je do sada potpisalo 1.802 akademika, profesora i istraživača, je prosleđena elektronskim putem na konferenciji za novinare.


Inicijatori peticije kažu da su tokom donošenja zakona ignorisana mišljenja nezavisnih stručnih tela i akademske zajednice, a da usvojeni zakoni predstavljaju narušavanje autonomije univerziteta, te da će imati posledice po kvalitet obrazovanja.

Jedan od potpisnika peticije profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Živan Lazović kaže da je konačnu verziju predloga Zakona o visokom obrazovanju uradila u završnoj fazi uža radna grupa Ministarstva prosvete, a da su dodatnom intervencijom skupštinskog Odbora za obrazovanje izmenjene odredbe koje se tiču sastava regulatornih tela zaduženih za razvoj i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja.

Predlog zakona koji je otišao na Vladu Srbije prethodno nije dobio saglasnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. 

Izvor: Tanjug.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget