Ovo je jedina jelka u Srbiji koja vredi mnogo više od 83.000 evra

U holu Ekonomsko-trgovinske škole u Sopotu osvanula je neobična jelka. Učenici su, na predlog profesora srpskog jezika, a uz podršku drugih profesora i direktora, rešili da naprave jelku od knjiga. "Ideja da novogodišnje praznike dočekamo sa jelkom koju ćemo napraviti od knjiga potekla je od profesora srpskog jezika i književnosti. Kada smo tu ideju predstavili učenicima, oni su je zaista sa oduševljenjem prihvatili. Što je najvažnije dobili smo i punu podršku od direktora škole i stručne službe“, priča profesorka srpskog jezika i književnosti Dušica Gojković za B92.

U holu Ekonomsko-trgovinske škole u Sopotu osvanula je neobična jelka. Učenici su, na predlog profesora srpskog jezika, a uz podršku drugih profesora i direktora, rešili da naprave jelku od knjiga. 


"Ideja da novogodišnje praznike dočekamo sa jelkom koju ćemo napraviti od knjiga potekla je od profesora srpskog jezika i književnosti. Kada smo tu ideju predstavili učenicima, oni su je zaista sa oduševljenjem prihvatili. Što je najvažnije dobili smo i punu podršku od direktora škole i stručne službe“, priča profesorka srpskog jezika i književnosti Dušica Gojković za B92. 

Jelka je teška 300kg i čini je čak 1.087 knjiga koje su učenici pozajmili iz školske biblioteke ostavivši samo knige koje su im potrebne za lektiru. 

"Jelku smo napravili tokom prošle sedmice i ona je zaista njihovih ruku delo u potpunosti. Napravljena je isključivo od knjiga koje smo pozajmili iz školske biblioteke, ima tu i udžbenika, stručne literature, enciklopedija, rečnika, beletristike, naslova iz oblasti školske lektire koja je već obrađena tokom prvog polugodišta itd“, dodaje profesorka. 

Na pitanje zašto baš od knjiga, Gojković ističe da je simbolika knjige uvek aktuelna, posebno u školi i za nastavnike srpskog jezika. 

"Želeli smo i da im približimo knjige na svaki mogući način, ali i da im pokažemo da se i sa ograničenim resursima može napraviti nešto jedinstveno i lepo." 

Knjige su birane kako po sadržaju i naslovu, tako i po debljini, boji i veličnini, kako bi ova njihova "građevina" stajala čvrsto i ispunila određene estetske kriterijume. 

"Moto naše škole, kojim se rukovodimo u svim vannastavnim aktivnostima, je da budemo jedinstveni, da se potrudimo da budemo drugačiji i da u svakom trenutku podstičemo kreativnost učenika i da ih na taj način osnažimo da razvijaju i iskazuju sve svoje talente i sklonosti. Želimo takođe da ih podstaknemo da budu ponosni na svoja postignuća i na školu koju pohađaju. Na taj način oni postaju odgovorniji i svesni koliko oni sami učestvuju u prepoznatljivosti svoje škole u sredini u kojoj žive, a i šire", zaključuje Gojković. 


Foto: Dušica Gojković
Izvor: b92
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget