Uz podršku EU renovirana škola „Milentije Popović“ u Crnoj Travi

U srednjoj tehničkoj školi sa domom učenika „Milentije Popović“ u Crnoj Travi je zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske kompletno zamenjena stolarija i rekonstruisana kotlarnica koja greje celu zgradu.

U srednjoj tehničkoj školi sa domom učenika „Milentije Popović“ u Crnoj Travi je zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske kompletno zamenjena stolarija i rekonstruisana kotlarnica koja greje celu zgradu. 


„Ovom investicijom, vrednom 114.000 evra, stvoreni su bolji uslovi za učenje i stanovanje za 185 učenica i učenika iz raznih krajeva Srbije, dok za našu opštinu koja broji manje od dve hiljade stanovnika i nastoji da zadrži mlade ovo predstavlja ulaganje u budućnost”, rekao je direktor škole Dragan Kocić.

Kako bi povećali broj đaka i sačuvali neimarsku tradiciju, opština Crna Trava obezbeđuje besplatan smeštaj i hranu za sve učenike koji upišu prvi razred i stanuju u domu učenika, čiji je kapacitet 80 kreveta. Takođe, od 2013. godine uveden je i smer Geodetski tehničar, koji đacima pruža više mogućnosti da nađu posao na tržištu rada.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević je istakao da će se pored boljih uslova u školi značajno smanjiti potrošnja energenata, te da je realizacija projekta doprinela unapređenju znanja o energetskoj efikasnosti, odnosno uštedi energije, među zaposlenima u javnim ustanovama. 

„S jedne strane značajno će se smanjiti izdvajanja iz budžeta opštine za troškove energije, dok će s druge strane biti obezbeđen odgovarajući kvalitet uslova rada i komfora u javnim zgradama kao što je i škola“, rekao je Slavoljub Blagojević, ističući da je opština tokom projketa primenila osnovne prinicipe dobrog upravljanja unapređujući tako efikasnost i transparentnost u radu. Naime, donet je opštinski akcioni plan za energetsku efikasnost i osnovan tim koji ga prati i koji je napravio presek stanja troškova grejanja u javnim ustanovama što daje preporuke za buduće uštede energije, ali i doprinosi smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.Izvor: http://europa.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget