Duple takse za studente sa Balkana

Studenti iz zemalja izvan EU, a tako i sa Zapadnog Balkana, koji se na Bečki univerzitet budu upisivali za letnji semestar 2018. godine, to jest u februaru, biće suočeni sa novim nametima - plaćaće ubuduće dvostruko višu semestralnu taksu.

Studenti iz zemalja izvan EU, a tako i sa Zapadnog Balkana, koji se na Bečki univerzitet budu upisivali za letnji semestar 2018. godine, to jest u februaru, biće suočeni sa novim nametima - plaćaće ubuduće dvostruko višu semestralnu taksu.


Oni koji već studiraju biće "pošteđeni" ove mere (stupa na snagu od februara 2018) do 2021. ukoliko ispune određene uslove.

Rektorat Bečkog univerziteta je odlučio da cenu semestralne takse prilagodi onoj koja se naplaćuje na ostalim austrijskim univerzitetima. Novi studenti Bečkog univerziteta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od letnjeg semestra 2018. pored doprinosa za studentsku organizaciju OeH u iznosu od 19,20 evra plaćaće dvostruko višu školarinu u iznosu od 726,72 evra.

Studenti koji već studiraju, do 30. novembra 2021. semestralnu taksu plaćaju po staroj ceni, ako ne menjaju smer, ne upisuju dodatni smer, ne prekidaju studije, redovno polažu ispite, ne prelaze direktno u nastavku na Master-/Doktorat-/PhD -studije. Ko do 2021. sve navedene tačke ne ispuni za svaki semestar moraće odmah da plaća dvostruko višu taksu. Student koji posle uplate takse po staroj ceni od 363,36 evra promeni smer ili upiše dodatnu grupu, moraće da plati taksu od 726,72 evra. Ako ne uplati, gubi pravo na studiranje.

Od poskupljenja su izuzeti studenti iz nerazvijenih zemalja sveta, studenti iz trećih država koji su pet godina pre prijema na fakultet živeli u Austriji, a kao dokaz moraju podneti izvod iz Zavoda za socijalno osiguranje kao dokaz o zaposlenju koje prelazi granicu minimalne plate na koju se ne plaćaju doprinosi ili o korišćenju socijalnih usluga kao što je novac za nezaposlene, ili kompletno svedočanstvo nekog univerziteta o ispitima koji su položeni u Austriji ili potvrdu o primanju dečjeg dodatka.

Samo jedan smer
Studenti koji sada uče nemački na Vorstudienlehrgang
-u moraće da plate dvostruko višu taksu ako redovne studije započnu u letnjem semestru 2018.
Ko je u zimskom semestru 2017. započeo Master posle završenog Bachelor -a i dalje ne plaća duplu cenu, a ko je sada u zimskom semestru upisan na više smerova, može da napusti sve osim jednog i onda ne mora da plaća višu školarinu.
 Izuzeti su i studenti koje je neka osoba po zakonu obavezna da izdržava, bračni partner, a u tom slučaju kao dokaz služi potvrda o prijavi redovnog prebivališta u Austriji, venčani odnosno rodni list ili dokaz o saosiguranju preko osobe dužne da izdržava studenta ili neki drugi dokaz, koji dokazuje obavezu izdražavanja podnosioca zahteva od takvog lica. Ovaj status mogu da dobiju i diplomate, novinari iz neke treće države, kao i njihovi bračni partneri i deca, ali i oni moraju dokazati svoj status. Zahtev za pravno izjednačavanje mora se podneti na vreme i u korektnoj formi, a o svakom zahtevu se pojedinačno odlučuje.

Izvor: vesti-online.com

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget