Brnabić: Nagraditi nastavnike koji postižu „rezultate na takmičenjima” i tako ih odvoji od onih loših

Nastavnicima koji su štrajkovali 28. septembra, prosvetne vlasti su oduzele dnevnicu, što znači od dve i po do tri hiljade dinara, tvrde članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), koja je bila jedan od organizatora tog protivzakonitog oblika protesta. Ekspresno oduzimanje dnevnica školskim radnicima, kako procenjuju, pokazatelj je ekspeditivnosti Ministarstva prosvete u punoj snazi.

Nastavnicima koji su štrajkovali 28. septembra, prosvetne vlasti su oduzele dnevnicu, što znači od dve i po do tri hiljade dinara, tvrde članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), koja je bila jedan od organizatora tog protivzakonitog oblika protesta. Ekspresno oduzimanje dnevnica školskim radnicima, kako procenjuju, pokazatelj je ekspeditivnosti Ministarstva prosvete u punoj snazi.


– Kada treba da se disciplinuje prosvetni radnik koji je slobodan čovek, vrlo mu brzo oduzmu pare. Zatim direktori škola nalože da će nastavnici kojima je zbog protesta plata umanjena za jednu dnevnicu morati da nadoknade te časove, i to bez dinara. A kad se prosvetnim radnicima duguju pogrešno obračunate zarade, to može da zastari – ilustruje Jasna Janković, predsednica USPRS-a.

Da su prosvetari koji su nezakonito štrajkovali izostajući sa nastave zaista ostali bez dnevnica, našem listu je potvrđeno u Ministarstvu prosvete. Službenici Ministarstva kažu da je prosvetna vlast upozorila zaposlene da u skladu sa zakonom obezbede minimum procesa rada, jer će im biti oduzeto pravo na celu zaradu, kao što propisi predviđaju.

Povodom oduzimanja dnevnica, ali i najavljenog povećanja zarada, a računica prosvetnih radnika Unije pokazuje da se materijalni položaj prosvetnih radnika nije promenio, upriličena je juče konferencija za štampu. Na njoj je istaknuto da je svakom prosvetnom radniku za poslednje tri godine oduzeto najmanje 90.000 dinara (ili oko 750 evra), a sa porezima oko 150.000 dinara (oko 1.250 evra).

Sindikalci su podsetili da je prosečna plata u Srbiji prošlog meseca iznosila 47.220 dinara, a prosečna zarada u obrazovanju 41.346 dinara, dok je potrošačka korpa za isti mesec vredela 67.117 dinara u proseku. Ove brojke samo su jedan od pokazatelja materijalnog položaja prosvete, u kojoj radi 69,4 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom, naglasili su prosvetari.

– U odnosu na novembar 2014. godine, kada su nam primanja umanjena, plate u prosveti biće uvećane ukupno za 9,1 odsto. Imajući u vidu da je inflacija za 2015. godinu bila 1,5 procenata, za 2016. oko 1,6 odsto, a do septembra ove godine 2,8 odsto, sa očekivanjem da do kraja 2017. bude od 4,5 do 5,5 procenata, dolazimo do zaključka da će ukupna inflacija za ove tri godine biti od 7,6 do 8,6 odsto. Dakle, posle najavljenog uvećanja zarade zaposlenima u prosveti od 10 odsto, može se govoriti o realnom povećanju od oko 0,5 do 1,5 procenata – izračunao je Vladimir Adžić, rukovodilac resora za finansije i analitiku USPRS-a.

Imajući u vidu da će ukupna inflacija za ove tri godine biti od 7,6 do 8,6 odsto i najavljeno uvećanje zarade zaposlenima u prosveti od 10 odsto, može se govoriti o realnom povećanju od oko 0,5 do 1,5 procenata

 Predsednica Unije Jasna Janković rekla je da sindikat nije nameravao da pravi ovu računicu, ali je ona nastala kao odgovor na optužbe da su prosvetni radnici nezahvalni i iznose neistine.

– U stvari sve vreme insistiramo da se uradi protokol, precizan plan, da se do 2020. godine nadomesti razlika između primanja prosvetnih radnika i republičkog proseka. Tražimo konstruktivne razgovore, da li je to previše? – pita rukovodstvo prosvetnog sindikata koji okuplja oko 30.000 članova.

Oni negoduju i teškim uvredama smatraju izjave premijerke da „nastavnici čitaju novine na času”, imaju „zimski raspust mesec dana, a letnji tri ili dva i po meseca”, „rade po dva-tri sata dnevno”. Zameraju ministru prosvete što se, kao nastavnik sa dugogodišnjim radnim iskustvom u prosveti, kako kažu – nije potrudio da predsednici vlade objasni šta sve podrazumeva i koliko je kompleksan posao prosvetnih radnika.

– Premijerka je rekla da joj je namera da nagradi najbolje nastavnike, one koji postižu „rezultate na takmičenjima” i da ih tako odvoji od onih loših. Ne pripremamo mi konje za trku, već izgrađujemo i brusimo kompletnu ličnost, savesnu, odgovornu i moralnu. Takmičenja su samo delić našeg posla. Pa i to što je predsednica vlade navela da „roditelji plaćaju deci privatne časove” ukazuje na činjenicu da u našem obrazovnom sistemu nema dovoljno nastavnika i da oni u previše glomaznim odeljenjima ne uspevaju da svakom učeniku posvete dovoljno pažnje – brane se prosvetni radnici.

Pouka koja se po njihovom mišljenju nameće jeste da ukoliko državni vrh omalovažava prosvetu i nastavnike, ne treba da čudi ni pojava nasilja đaka prema profesorima u školama.


Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: politika.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget