Nikad viđena dela Dade Đurića od danas u Ljubinoj galeriji u Valjevu

Najobuhvatnija izložba slika Miodraga Dade Đurića na prostoru bivše Jugoslavije biće otvorena u subotu u valjevskoj Modernoj galeriji, a pred publikom koja poseti zadužbinu Ljube Popovića biće neka od nikada do sada prikazanih dela crnogorskog umetnika.

Najobuhvatnija izložba slika Miodraga Dade Đurića na prostoru bivše Jugoslavije biće otvorena u subotu u valjevskoj Modernoj galeriji, a pred publikom koja poseti zadužbinu Ljube Popovića biće neka od nikada do sada prikazanih dela crnogorskog umetnika.


Kada su u pitanju Đurić i Popović, najpoznatiji dvojac Mediale i kruga jugoslovenskih slikara u Parizu, istorija se ovom izložbom ponavlja. Naime, kada je 1985. godine Moderna galerija otvorena, prva izložba je bila Ljubina, a potom Dadina. Više od tri decenije kasnije, Ljubinu retrospektivu prethodno nikad prikazanih dela nasleđuje Đurićeva izložba iste koncepcije.

- Sedam puta su kod nas izlagana dela Dade Đurića, ali nikada niko nije skupio toliko dela iz svih faza njegovog stvaralaštva. Svi radovi su iz privatnih kolekcija, tako da će većina dela prvi put biti izložena za javnost. Vlasnici pojedinih slika su i poznate ličnosti koje su insistirale na anonimnosti. Publika će do 1. januara moći da vidi 26 Dadinih slika koje su, kao na prethodnoj izložbi Ljube Popovića, podeljene u tri prostorije galerije. U prvoj su dela iz njegovog prvog perioda, 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, u drugoj je takozvana “plava” faza, a u trećoj Dadini bufoni – objašnjava Marija Đurić.

Kustos Moderne galerije napominje da su tokom pripreme izložbe bili u kontaktu sa Dadinom ćerkom Amarantom Zidon, koja je kao pravni naslednik umetnikove zaostavštine dala odobrenje da njegova dela budu prikazana publici i Valjevo će posetiti krajem oktobra. Izložba je, uz to, pripremljena i u saradnji sa Dadinim muzejom iz rodnog Cetinja.

- Posebnu atraktivnost izložbi daje Dadino veliko platno, diptih “Monžual”, koji je bio i u njujorškom muzeju “Solomon Gugenhajm”. Među slikama su i dela koje je Dado stvarao u napuštenom mlinu u kojem je živeo u Eruvalu kod Pariza, poput “Božića u Eruvalu” ili “Eruvalskog čoveka” – dodaje Marija Đurić.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umetnosti Nataša Kristić Dadu opisuje kao vrsnog umetnika i vrsnog usamljenika koji je govorio da mu je slikarstvo važnije od njegovog života i smrti.

“Malo je onih u istoriji slikarstva koji su umetnost izdigli iznad egzistencije bića, poništili sopstvenu tvar i u potpunosti se predali činu kreacije. Dado se deklariše kao jedan od njih, a njegova platna potvrđuju isključivu posvećenost likovnim istraživanjima”, napisala je Nataša Kristić.

Miodrag Dado Đurić (Cetinje 1933. – Pariz 2010.) završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, gde se upoznao sa umetničkom grupom Mediala, i sa Ljubom Popovićem s kojim nastavlja i druženje u Parizu. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za životno delo, najveće državno priznanje Crne Gore. Sahranjen je po sopstvenoj želji u Košćelama, blizu Rijeke Crnojevića.


Autor: P. Vujanac
Izvor: blic.rs

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget