Birate užinu, slušate lekcije u pidžami

Prema nekim istraživanjima deca školskog uzrasta iz Finske su među najboljim đacima na celom svetu. Oni zapravo provode mnogo manje vremena u školi od ostalih školaraca u drugim državama, a prosečno tek pola sata dnevno potroše na domaći zadatak. Evo zašto su finski školarci najboilji: Sve je besplatno

Prema nekim istraživanjima deca školskog uzrasta iz Finske su među najboljim đacima na celom svetu. Oni zapravo provode mnogo manje vremena u školi od ostalih školaraca u drugim državama, a prosečno tek pola sata dnevno potroše na domaći zadatak.

Evo zašto su finski školarci najboilji:


Sve je besplatno

Obrazovanje u Finskoj je poptuno besplatno, a to podrazumeva i knjige, ekskurzije i užine tokom cele godine. Ukolliko učenik živi na udlajenosti od škole preko dva kilometara , školski autobus je obavezan da ga odvozi i dovozi od kuće do škole i obrnuto.

Sve troškove pokriva država, a čak 12,2 posto državnog budžeta se uliva u obrazovanje.


Postoji individualni pristup svakom učeniku

Svaki učenik dobija zadatke koji su u skladu sa njihovim sposobnostima. Deca različitih i psihičkih i fizičkih sposobnosti zajedno idu u školu. Ako neki učenik ne može da postigne da nauči nešto, nastavnici su obavezni da mu organizuju individualne časove kako bi brže napredovao.

Postoje i dodatni predmeti, koji su izborni, na primer drugi maternji jezik.


Učrenik u školi zna samo svoje ocene

U Finskoj postoji sistem od deset poena. Do trećeg razreda ne postoje ocene u školama, a od trećeg do sedmog postoji tzv. verbalno ocenjivanje ("može bolje" ili "savršeno urađeno"). Ocene služe za motivaciju i učenici se ne grde zbog slabih ocena i svaki učenik zna samo svoje ocene.Đaci mogu da dođu u školu u pidžamama

Ne postoje uniforme u finskim školama i đaci mogu da dođu na časove i da se obuku kako god požele tog jutra.


Tokom časa, deca ne moraju da sede u klupama

Dok nastavnik predaje lekciju đaci smeju da leže na podu, da sede na sofi itd. Ukoliko je napolju lepo vreme, časovi se često održavaju i na travnatim površinama oko škole ili na specijalnim klupama koje su za to napravljene u školskom dvorištu.Postoji veoma malo domaćih zadataka

Nastavnici u Finskoj smatraju da deca kod kuće treba da se odmore i da provode vreme sa svojim roditeljima umesto da sede satima za pisaćim stolom radeći domaće zadatke. Domaći zadaci oduzimaju veoma malo vremena i umeju da budu osmišljeni na poseban način. Na primer, domaći iz istorije bi mogao ovako da izgleda: "Napišite sastav o životu u pedesetim godinama, intervjuišući svoju baku ili deku".


Ne postoje kontrolni, pismeni, testovi...

Nastavnici iz škola poručuju da decu treba pripremati za život, a ne za ispite. Oni mogu da daju određeni test po svom nahođenu, ali uglavnom to ne rade. Postoji samo jedan standardni test koji se rešava kad đaci napune 16 godina.


U nekim školama u Finskoj ne postoje striktno određeni predmeti

Umesto časova engleskog, istorije ili biologije učenici jednu temu razrađuju više nedelja iz više različitih uglova. Pa se tako na primer obrađuje tema migranta iz geografskog i istorijskog ugla. Deca sama smišljaju pitanja i daju odgovore uz pomoć nastavnika.


Najduži veliki odmori

Nakon svakog časa, koji traje 45 minuta, đaci imaju odmor od 15 minuta, tj. veliki odmor posle svakog časa.


Nastavnici u Finskoj sam odlučuje o programu učenja

Plata koju zarađuju nastavnici iznosi oko 3500 evra mesečno, a program učenja sami kreiraju. Inače, postoji i aistent koji im pomaže tokom časova, kako bi svi učenici bili uključeni.Uče se samo stvari koje mogu da se primene u životu

Tokom časova plivanja, đaci se uče da prepoznaju znake davljenja kod druge osobe. Tokom časova koji se bave domaćinstvom deca se uče kako da kuvaju, šiju, čiste...Dosta vremena se provodi u učenju dece o očuvanju priorde, piše sajt Bright Side.


Sve škole su podjednako dobre

Ne postoji potreba za biranjem škole, jer je kod svih isti sistem i oni biraju školu u zavisnosti koliko im je udaljena od kuće. Gde god da žive svi učenici imaju jednak pristup kavlitetnim nastavnicima, časovima, lekcijama itd.


Đaci biraju šta će jesti za ručak

Užina u školi je besplatna i meni se objavljuje na sajtu škole, gde učenici mogu da biraju šta će da jedu u naredmom periodu. Jelovnici se prilagođavaju svakom učeniku u zavisnosti da li je detetu potreban posebna ishrana zbog neke bolesti ili slično.Žurke se održavaju u školi

Nekada deca mogu da ponesu svoje vreće za spavanje i da prenoće u školi sa nastavnicima. Za to vreme oni gledaju filmove, igraju društvene igre, a ujutru ih čeka doručak i sladoled kao poslastica.


Autor: T.C.
Izvor: http://www.blic.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget