VELIKA PROMENA U ZAKONU O ŠKOLSTVU: Učenici će ići na društveno-korisni i humanitarni rad, ako naprave ove greške

Javna rasprava o Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja završena je tribinom u Beogradu uz učešće brojnih direktora škola, nastavnika, učitelja, stručnih saradnika, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i drugih zainteresovanih građana.

Greške za koje su do sada bili odgovorni roditelji, prenose se na učenike


Javna rasprava o Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja završena je tribinom u Beogradu uz učešće brojnih direktora škola, nastavnika, učitelja, stručnih saradnika, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i drugih zainteresovanih građana.

Otvarajući raspravu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da su radne grupe u razumnom roku pripremile sedam zakona i da su postigle postavljene ciljeve.

– Osnovni cilj je povećanje kvaliteta obrazovanja, a potom i povećanje efikasnosti i autonomije ustanova doakademskog obrazovanja, naravno uz ostvarene rezultate – objasnio je ministar.

On je dodao da rad na zakonu nije završen i da će svi konstruktivni predlozi dobijeni tokom javne rasprave biti usvojeni.

Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predstavili su pomoćnik ministra za pravne poslove Aleksandar Marković i član radne grupe Biljana Lajović.

Neke od novina na koje je ukazao Marković jesu uvođenje nove zabrane ponašanja kojom se vređa dostojanstvo i ugled škole, Nacionalni prosvetni savet i Savet za stručno obrazovanje imaju manje članova, imenuje ih Vlada Republike Srbije, i da imaju savetodavnu ulogu, uvođenje suspenzije licence za nastavnike, formiranje novog roditeljskog tela, Opštinskog saveta roditelja…

Takođe, tu je mogućnost da finansijski, pravni i administrativni poslovi budu povereni zajedničkoj službi za više škola, ili na nivou lokalne samouprave, da direktoru miruje radni odnos dok je na funkciji, da je razrešenje obavezno kada direktor navrši 65 godina života, da direktora imenuje i razrešava ministar, da se uvodi jedinstveni obrazovni broj učenika i mnoge druge.


ZBOG OVE GREŠKE, DECA ĆE IĆI NA DRUŠTVENO-KORISTAN RAD

Ukoliko dete napravi veliku grešku sa određenim posledicama, tj ako svojim ponašanjem izazove materijalnu štetu, postojaće jasno definisan vaspitno disciplinski postupak.

O novinama koje se odnose na veću odgovornost učenika, nastavnika i roditelja govorila je Biljana Lajović. Ona je, između ostalog, rekla da je zakonom jasno definisano da škola može da reaguje kada roditelj ne ispunjava svoju dužnost i da roditelji snose odgovornost za materijalnu štetu koju učini njihovo dete.

Lajović je naglasila da je Nacrtom precizno definisan vaspitno disciplinski postupak i da se kao mera predviđa društveno-korisni i humanitarni rad za učenike, uz poštovanje njihovih godina i dostojanstva.


Izvor: Telegraf.rs


Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget