Oko ove Beograđanke cela Evropa se otima da je zaposli: Ona je napravila robota koji pokazuje emocije!

Za nekoliko nedelja postaće menadžer svetski poznate kompanije “Babbel” iz Berlina, a verovatno će biti decenijama mlađa od onih koje će voditi.

Svoju prvu internet prezentaciju prodala je još u šestom razredu osnovne, a još tada bila je najveći fan Nikole Tesle


Za nekoliko nedelja postaće menadžer svetski poznate kompanije “Babbel” iz Berlina, a verovatno će biti decenijama mlađa od onih koje će voditi.

Velikom uspehu prethodili su priznanje NASA za kreiranje pametnog odela za astronaute, zlatne medalje u oblasti robotike i programiranja, predavanje u školama koje se bave veb-dizajnom, nagrađivani projekti i veb-prezentacije.

Rad za strane kompanije, kao i veliku uspeh u privatnom preduzetništvu, postigla je već sa 20 godina.

Možda je, kako kaže Valerija, na to kako će se odvijati njena priča, ukazivalo štivo koje je kao klinka “gutala” – čitala je sve što ima veze sa Nikolom Teslom. Nije bila, dodaje, neki đak, uglavnom vrlo dobar, jer je ocene nisu zanimale. Zato je u onome što je zanimalo bila najbolja.


Tako je bila nagrađena za izuzetan uspeh iz nastave tehničkog, već u šestom razredu. A kako se era tehnološkog napretka primicala Srbiji, svaka kuća je dobila internet, pa tako i Valerijina.

Dok su drugi mališani surfovali netom iz zabave, nju je zanimalo kako su nastali sajtovi.

– Svoju prvu internet prezentaciju u šestom razdredu prodala sam za 800 dinara. U narednim mesecima pročitala sam i pogledala svaki tutorijal koji se ticao veb-dizajna i video-montaže. Nastavila sam da izrađujem sajtove za domaće tržište, a upisala sam i Politehniku, smer robotika – kaže Valerija.

Već na drugoj godini sklapala je lego robote od različitih delova motora, senzora, zupčanika i imala je priliku da uči na pravoj robotskoj ruci koja joj je bila dostupna.

– To je bio početak i momenat kada sam otkrila svoju istinsku strast, a direktor škole i profesori su to prepoznali i podržali – priseća se Valerija.

Među najdraže nagrade Valerija ubraja priznanje NASA za kreiranje pametnog odela za astronaute. Pre dve godine je sa kolegom Dušanom Gladovićem osvojila prvu nagradu u Srbiji, a na međunarodnom nivou OPEN NASA ih je uvrstila u 10 najboljih rešenja u svemiru.

Jedan od Valerijinih projekata bio je i robot Dugi visok 130 centimetara, težak 50 kilograma, koji zna da priča, hoda, pokazuje emocije.

Pre nekoliko nedelja dobila je posao u berlinskoj kompaniji, ali poručuje:

– Vratiću se u Srbiju!Izvor: Telegraf.rs/Večernje novosti

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget