U odnosu na budžet, Srbija najefikasnije na svetu koristi novac za nauku!

Srbija maksimalno koristi sredstva koja su na raspolaganju za nauku, ali bez većih izdvajanja, ipak se ne može ići napred

Srbija maksimalno koristi sredstva koja su na raspolaganju za nauku, ali bez većih izdvajanja, ipak se ne može ići napred


Srpski sistem unverziteta našao se na čelu Universitas 21 liste kada se uzme u obzir novac koji se izdvaja za nauku u kao i naučni doprinos te zemlje u svetu na osnovu broja objavljenih naučnih radova.

Prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da to govori da maksimalno koristimo sredstva koja su na raspolaganju za srpsku nauku, ali i da se bez većih izdvajanja za nauku ne može ići napred.

Ona pojašnjava da je Universitas 21 mreža istraživačkih univerita koji rade analizu performanse univerzita u svetu, te da kada se gleda gde je dobro okruženje za institucije visokog obrazovanja, onda su to svakako SAD, Švajacarska, Velika Britanija, Danska, Švedska.

"Kada se uzmu u obzir još neki parametri, kakve resurse država ima na raspolaganju za visoko obrazovanje, uporedi sa istraživačkim radovima, saradnja sa privredom - opštedruštvene okolnosti, onda Srbija ima bolje performanse od Velike Britanije, SAD", dodala je Popović.

Podseća da se za nauku danas izdvaja 0,3 do 0,8 BDP, zavisno kako se računa i da je želja da se dostigne jedan odsto BDP.

"Kada bi se udvostručila izdvajanja za nauku video bi se efekat", zaključila je Popović.Izvor: http://www.newsweek.rs/

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget