Od septembra tri predmeta za petake po novim programima

Brojne promene spremaju se za buduće petake: učenje po novim nastavnim programima počinje već od septembra za tri predmeta, dok bi školske 2018/19. ono trebalo da se primeni i za ostale predmete. Tom prilikom planiraju se i obuke nastavnika.

Brojne promene spremaju se za buduće petake: učenje po novim nastavnim programima počinje već od septembra za tri predmeta, dok bi školske 2018/19. ono trebalo da se primeni i za ostale predmete. Tom prilikom planiraju se i obuke nastavnika.


Međutim, opštu zabunu uvela je najava da će izostati i novi udžbenici - bar do 2019/20. godine.

Naime, Nacionalni prosvetni savet na današnjoj sednici usvojio je nove nastavne programe za matematiku, srpski jezik i književnost, geografiju, istoriju, strane jezike, likovno i građansko vaspitanje, dok jedino program iz biologije nije ni odbijen, ni usvojen. Međutim, predsednik NPS Aleksandar Lipkovski objasnio je da iako su usvojeni, ovi programi neće biti primenjeni u nastavi od septembra ove godine, već od 2018/2019.

Sa druge strane, pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković ističe da sadašnje četvrtake očekuje izmenjen nastavni plan i program za tri predmeta, koji su bili predmet rasprave na prethodnoj sednici.

- Od septembra donosimo izmene nastavnog plana i programa za informatiku i računarstvo, tehniku i tehnologiju, fizičko i zdravstveno vaspitanje. Primena ostalih predmeta koji su danas usvojeni, planirana je od školske 2018/19. godine - najavljuje Nedeljković.

Ona je objasnila da su novi nastavni programi usmereni na funkcionalna znanja, umesto na sadržaje i puku reprodukciju sadržaja, što je objedinjeno nazivom "ishodovna nastava". Kako ona dodaje, to zahteva i drugačiji rad nastavnika, te će obučavanje profesora iz informatike, fizičkog i tehnike i tehnologije početi već tokom leta, dok bi obuka nastavnika drugih predmeta trebalo da počne ove jeseni.

- Tri predmeta koji će biti drugačiji od septembra, usmereni su na veštine, tako da će kod njih biti lakše da se primeni ishodovna nastava. Ipak, obuka za nastavnike koji ih predaju počeće ovog leta, a u pripremi je i za ostale. Zbog toga je bitno da imamo usvojene programe za predmete, da bi pored opšte obuke mogli da pružimo i specifična znanja koja su bitna – priča Gordana Mijatović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ipak, udžbenici rađeni po novim programima stići će tek 2019/20. godine, a do tada će đaci raditi po postojećim.

- Škole su birale udžbenike prošle godine, a to znači da se ciklus od tri godine završava školske 2018/19 godine. Bilo bi neprimereno da se oni menjaju usred ciklusa, tada ni deca ne bi mogla da ih nasleđuju jedni od drugih. Ono što je planirano, jeste da se profesori upute na što više izvora, jer udžbenik nije jedino sredstvo odakle mogu da stiču znanja – kaže Nedeljković.

Osim za petake, Ministarstvo prosvete i Zavod pripremaju nove nastavne programe i za učenike prvog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije, koji se očekuju od školske 2018/19. godine.


Izvor: http://www.blic.rs/


Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget