Razgovor s povodom: Prva privatna ugostiteljsko-turistička škola

Poslednjih nekoliko meseci u štampi i na televiziji, skoro svakodnevno, nailazimo na naslove koji se bave reformom školstva u Republici Srbiji. Pitanja koja se najčešće postavljaju tiču se najčešće uvođenja i implementacije dualnog obrazovanja, zaštiti interesa srednjoškolaca i odnosa sa njihovim roditeljima, ponašanju đaka i načinu oblačenja, disciplini i odabiru metoda primene sankcija, izboru i načinu ugovaranja i izvođenja stručne prakse sa privrednim organizacijama i sl. Tim povodom razgovaramo sa mr. Milankom Bogavac, profesorom i glavnim menadžerom Prve privatne ugostiteljsko-turističke škole, srednje stručne škole za ugostiteljstvo, turizam i ekonomiju (osnovane 2002.godine), sa sedištem u Beogradu, ulica Knez Mihailova broj 33.

Poslednjih nekoliko meseci u štampi i na televiziji, skoro svakodnevno, nailazimo na naslove koji se bave reformom školstva u Republici Srbiji. Pitanja koja se najčešće postavljaju tiču se najčešće uvođenja i implementacije dualnog obrazovanja, zaštiti interesa srednjoškolaca i odnosa sa njihovim roditeljima, ponašanju đaka i načinu oblačenja, disciplini i odabiru metoda primene sankcija, izboru i načinu ugovaranja i izvođenja stručne prakse sa privrednim organizacijama i sl. Tim povodom razgovaramo sa mr. Milankom Bogavac, profesorom i glavnim menadžerom Prve privatne ugostiteljsko-turističke škole, srednje stručne škole za ugostiteljstvo, turizam i ekonomiju (osnovane 2002.godine), sa sedištem u Beogradu, ulica Knez Mihailova broj 33.Poštovana profesorka Milanka, budući da radite na poslovima glavnog menadžera u srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi, i da se svakodnevno susrećete sa problemima nastave, prakse i discipline učenika, kakavo je Vaše mišljenje o najavljenoj reformi srednjeg obrazovanja? 

Za razliku od očekivanih promena u sistemu srednjeg obrazovanja koje se tiču pre svega škola u državnoj svojini, privatne srednje škole, kao što je naša, već uveliko primenjuju dualni sistem. Znate, dualni sistem obrazovanja i nije neka velika novost u praksi obrazovanja u našim krajevima. On je svakako postojao i ranije, možda se samo nije tako nazivao, ali je podrazumevao uporednu primenu teorijske i praktične nastave i obuke učenika. Međutim, za razliku od državnih škola koje predstavljaju jedan veliki sistem, i gde su promene po pravilu spore i dugotrajne, privatno obrazovanje je mnogo fleksibilnije i lakše prilagodljivo promenama i zahtevima savremene prakse. Nastavni planovi i programi koje mi ostvarujemo su savremeni i kvalitetni, napravljeni u saglasnosti i uz odgovarajuću dozvolu Ministarstva prosvete  Srbije.


Odakle potiče ta ideja da se bavite upravo nastavnim procesima u oblastima ugostiteljstva, turizma i ekonomije?

Potičem iz porodice koja se već veoma dugo, preko dvadeset godina, bavi poslovima u organizovanju, pre svega, visokog obrazovanja. Otuda i ideja o osnivanju privatnog fakulteta i srednje škole. Sve je počelo, ustvari, otvaranjem procesa opšte privatizacije u našoj zemlji, koji je obuhvatio i oblast visokog i srednjeg obrazovanja. Formirali smo fakultet koji se danas naziva Poslovni i pravni fakultet u Beogradu. Međutim, srpsko fakultetsko obrazovanje je ipak još uvek više teorijskog tipa. Ono što je našoj savremenoj privredi neophodno, jesu upravo diplomirani učenici stručnih škola koji se veoma rano u svom životu mogu uključiti u rad i sticanje dohotka. Uostalom, na neki način nismo bili zadovoljni sa ukupnim znanjima srednjoškolaca koji su upisivali naš fakultet. Otuda i ideja o osnivanju privatne srednje škole kroz koju bi na naš način obučavali đake, ali ih istovremeno pripremali i za eventualni nastavak studija u okviru našeg univerziteta.  


Profesorka Bogavac, koje su, po Vašem mišljenju, prednosti koje Vaši đaci imaju po završetku srednje škole?

Naše dugogodišnje iskustvo u bavljenju poslovima obrazovanja dovelo je do toga da smo stekli partnerske odnose sa velikim brojem privrednih organizacija kod kojih uživamo visoki stepen poverenja u međusobnim odnosima. To je osnovni razlog koji nam daje pristup i mogućnost da naši učenici obavljaju praksu u renomiranim firmama sa iskustvom i prvorazrednim stručnjacima. Učenici naše srednje škole imaju privilegiju obavljanja praktične obuke ne samo u Srbiji, već i u Republici Srpskoj, i posebno u Crnoj Gori u onom segmentu koji se odnosi na turizam i ugostiteljstvo.


U poslednje vreme često čitamo u novinama o sukobima između đaka, neprimerenom ponašanju i dolasku na nastavu u neprikladnoj odeći. Kako Vi izlazite na kraj sa ovim problemom, i da li ovakav problem uopšte i postoji u Vašoj školi?

Naši učenici su izuzetno disciplinovani. Radimo u malim odeljenskim grupama i trudimo se da u međusobnim odnosima razvijamo duh saradnje i visokog stepena tolerancije. Trenutno se nastava odvija u našim novim prostorijama u srcu Beograda, u Knez Mihajlovoj ulici, što predstavlja novi svojevrsni izazov učenicima da poštuju sve moralne norme koje krase mladu i uspešnu generaciju. U tome im svakako pomažu, kao ugled za primer, i naši profesori koji veoma vode računa o tačnosti, primerenosti u ponašanju i odevanju, kao i  prilikom ocenjivanja i rada tokom trajanja nastave. Hvala Vam na Vašem interesovanju za rad naše škole koja postaje postepeno važna karika u lancu beogradskog srednjeg obrazovanja.

Na kraju ovog razgovora otišli smo zadovoljni sa onim što smo videli i čuli o ovoj mladoj obrazovnoj instituciji i sa nadom u njen dalji razvitak i napredak.Razgovor vodio S.R.V.
Autor: EVROPA NA DLANU

Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget