Novine za petake – nastavnicima veća norma časova

Dosadašnji izborni predmeti poput hora, slikanja, postaće vannastavne aktivnosti, ali to neće umanjiti normu časova nastavnika tih vannastavnih aktivnosti.

Informatika će od septembra biti obavezni predmet u petom razredu, a učenici će u nedeljnom fondu imati 24 obavezna i tri časa obaveznih izbornih predmeta. Dosadašnji izborni predmeti poput hora, slikanja, postaće vannastavne aktivnosti, ali to neće umanjiti normu časova nastavnika tih vannastavnih aktivnosti.

Sa druge strane, uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u peti razred za posledicu će imati povećanje norme časova nastavnika tog predmeta. Takođe, i nastavnici fizičkog imaće veću nedeljnu normu časova, jer će umesto sadašnjih dva časa fizičkog i jedan čas izabranog sporta imati 3,5 časova Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Sve će preciznije biti definisano novim zakonskim okvirom, i prevashodno novim Pravilnikom o normi časova. Cilj ovih promena je da se deca rasterete i biraju ono za šta su istinski zainteresovani, što nikako neće prouzrokovati umanjenje norme časova nastavnika.Izvor: http://www.mpn.gov.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget