Kazne zbog zvonjave telefona na času

Učenicima niko neće oduzimati mobilne telefone, niti će zakoni određivati kako će deca da koriste telefone rekao je za Novosti ministar prosvete Mladen Šarčević. On je objasnio da će od naredne školske godine kazne za disciplinske prekršaje biti teže, ali da će školama ostaviti mogućnost da po sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je da će od naredne školske godine kazne za disciplinske prekršaje biti teže, ali da će školama ostaviti mogućnost da po sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenikaUčenicima niko neće oduzimati mobilne telefone, niti će zakoni određivati kako će deca da koriste telefone rekao je za Novosti ministar prosvete Mladen Šarčević. On je objasnio da će od naredne školske godine kazne za disciplinske prekršaje biti teže, ali da će školama ostaviti mogućnost da po sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika.

"Neke škole su to već uradile i mogu da budu primer drugima," dodao je ministar Šarčević. "Novi zakon o osnovama sistema obrazovanja, koji će uskoro ići na javnu raspravu, neće se baviti konkretnim prekršajima, već će to biti uređeno pravilnicima. Škole će same prilagoditi njihovu primenu. Ne treba deci da se zabranjuju mobilni telefoni, već da se uredi njihova upotreba.Važno je da im telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake, da ih ne izvrgavaju ruglu na društvenim mrežama, da ne snimaju izmišljene tuče... Nije poenta u oduzimanju telefona na času."

Ministar kaže da će i ovaj segment poštovanja disciplinskih pravila ulaziti u ocenjivanje škole.

"Pa, ako škola bude loše ocenjena zbog velikog broja prigovora roditelja ili loše discpline i dobije manje novca. Onda će direktori sigurno razmisliti o tome kako da poboljšaju ponašanje učenika."

I prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i njegovim pravilnicima, korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težim prekršajem, zbog čega mnoge škole svojim pravilnicima već zabranjuju korišćenje telefona i tableta na času. OŠ "Josif Pančić" u Beogradu napravila je dvonedeljnu kampanju, kako bi sprečila učenike da koriste mobilne uređaje na časovima. Mogu da telefoniraju na odmorima, a tokom celog dana zabranjeno je snimanje učenika i nastavnika, kao i kačenje tih sadržaja na društvene mreže.

"Na takav korak odlučili smo se zbog nekoliko slučajeva u kojima su snimcima na društvenim mrežama đaci ismevali vršnjake i nastavnike," rekao je Milan Bajić, direktor škole. "Pokušali smo da deci i njihovim roditeljima objansimo koliko je opasno da sadržaji sa maloletnicima budu svima dostupni na internetu. Nova pravila su stupila na snagu u novembru i dala su dobar rezultat."

Ako učenik ove škole koristi telefon na času, nastavnik mu oduzme uređaj i dostavi ga direktoru. Po telefon moraju roditelji i to je jedina kazna. Nastavnici, ipak, kažu da nije lako držati čas i u isto vreme izigravati policajca.

"Telefoni su utišani, a deca ih skrivaju ispod klupa," požalila se nastavnica Dragana Đukić, nastavnica u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. "Mislim da svi imaju telefone, a dešava se da ih uhvatim i da se dopisuju na času. Zbog toga su odsutni, ne prate gradivo tajno snimaju drugare, onda ih ismevaju... Najbolje bi bilo kada bi telefoni bili potpuno zabranjeni na časovima."

Đukićeva takođe tvrdi da ovakve ideje nailaze na otpor kod roditelja, sa argumentom da oni žele da u svakom trenutku znaju gde im je dete i šta radi.

"Dok su u školi, deca su pod našim nadzorom, i to bi roditeljima trebalo da bude dovoljno. Zato i mobilnim telefonima nije meste u učionici," smatra ova nastavnica.Izvor: novosti.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget