Šarčević: I francuski jezik obavezan predmet

Ministar prosvete najavio početak rasprave o novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. – Trenutno u Srbiji ima 600 profesora francuskog jezika, a oko 110.000 učenika pohađa nastavu

Ministar prosvete najavio početak rasprave o novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. – Trenutno u Srbiji ima 600 profesora francuskog jezika, a oko 110.000 učenika pohađa nastavu


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će u utorak biti gotov predlog novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da je namera da francuski, kao jedan od svetskih jezika, bude uvršten među obavezne predmete.

– Želimo da sva deca ravnopravno uče dva svetska jezika. A da bismo to i omogućili moramo da definišemo radnu nedelju, da precizno utvrdimo šta učenike opterećuje, a šta relaksira. Neophodno je i da se strani jezici uče za sertifikate, a ne samo za ocenu. Prvi put u saradnji sa filološkim fakultetima i dijasporom radimo i na sertifikovanju srpskog jezika – naglasio je ministar i dodao da će nacrt zakona prvo biti na stručnoj raspravi (škole, sindikati, fakulteti), a potom i na javnoj raspravi.

Šarčević, koji je rekao da je ljubitelj francuskih klasika, je prisustvovao otvaranju Zimskog univerziteta, seminara za profesore francuskog jezika u Srbiji u beogradskoj OŠ „Mihailo Petrović Alas”. Seminar će pohađati oko 120 nastavnika iz čitave Srbije.

Održava se devetu godinu zaredom u ovoj školi, u organizaciji Udruženja profesora francuskog jezika, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji i kanala TV5 Monde. Prema podacima Francuskog instituta, trenutno u Srbiji ima oko 600 profesora francuskog, dok oko 110.000 učenika pohađa taj predmet.

Ministar Šarčević je takođe rekao i da se, osim drugačije velike mature, predviđaju novine za malu, na kojoj će i strani jezici takođe imati svoje mesto. Govoreći o strategiji razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine, on je priznao da će ta godina morati da bude pomerena jer Srbija nije bogato društvo, a da će ono što se bude radilo u cilju povećanja kvaliteta obrazovanja zavisiti od finansijske situacije.

Njegov predlog o francuskom kao obaveznom predmetu izazvao je oduševljenje i gromoglasan aplauz nastavnika u sali. Prof. dr Tatjana Šotra-Katunarić, predsednica Udruženja profesora francuskog jezika Srbije, za naš list kaže da podržava ideju ministra o osnovnim stranim jezicima kao obaveznim predmetima, jer, ističe, potrebno je da deca od najranijih dana da nauče dva jezika.

– Imamo dobro višegodišnje iskustvo sa decom koja su učila dva strana jezika od prvog razreda osnovne škole, jer su ona već na uzrastu od šest godina spremna da uče kroz igru, pesmu, na neopterećujući način – kaže dr Šotra-Katunarić, koja je i predsednica Komisije za licence za francuski jezik.


Na pitanje koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju profesori francuskog jezika, dr Šotra-Katunarić nam je odgovorila isto kao i njene koleginice, koje su prisustvovale ovom seminaru, a sa kojima smo razgovarali u pauzi:

– Mali broj časova je najveći problem, jer jezik se uči kao i sport ili klavir – mora da se trenira, da stalno bude prisutan…

Uspešan rad profesorima poželela je i ambasadorka Republike Francuske u Republici Srbiji Kristin Moro. Ona je napomenula da ambasada od 2009. pruža finansijsku, tehničku i pomoć u ljudstvu inicijativama udruženja. Kako je istakla, neophodno je razviti nove, interaktivne metode učenja jezika kako bi đaci na najbolji način usvojili znanje.

– Kako bi se poboljšala školska praksa, na raspolaganju su vam fizička i digitalna sredstva u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U Srbiji je postavljena i svetska društvena mreža profesora francuskog jezika koja će tokom seminara biti predstavljena, a predstavićemo vam i alate za širenje jezika u školama, poput „Karavana francuskog filma” ili radionica za početno učenje jezika „Biram francuski” – rekla je Moro.

Ona je dodala da ambasada Francuske, Institut i Udruženje profesora podržavaju reforme u nastavi francuskog jezika koje prosvetne vlasti žele da sprovedu i dodala da je i to što su ovi nastavnici zimski raspust posvetili usavršavanju dokaz njihove posvećenosti profesiji i francuskom jeziku.

Seminar traje od 30. januara do 1. februara, nastavnici će učestvovati u radionicama domaćih predavača i profesora renomiranih francuskih univerziteta, a biće predstavljeni i novi udžbenici izdavača iz Francuske i Srbije.


Izvor: http://www.politika.rs/

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget