NACRT ZAKONA: Građansko vaspitanje i veronauka pod znakom pitanja!

Sudbina veronauke i građanskog vaspitanja u školama ponovo je pod znakom pitanja. Naime, u Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja izbačen je stav u kom se kaže da su ovo obavezni izborni predmeti. Građansko i veronauka se čak više ni ne nazivaju predmetima, već programima. List piše da ovim predlogom nije zadovoljna Srpska pravoslavna crkva i da Sveti sinod priprema zvaničnu reakciju. Reakciju su najavili i iz islamske zajednice. Prvi pokušaj ukidanja veronauke, koju je u škole vratila vlada Zorana Đinđića, bio je 2015. godine, kada je ministar prosvete Srđan Verbić izložio Nacionalnom prosvetnom savetu lični stav da versku nastavu i građansko vaspitanje treba ukinuti u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola.

Sudbina veronauke i građanskog vaspitanja u školama ponovo je pod znakom pitanja.


U nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja izbačen je stav u kome se kaže da si oni obavezni predmeti, što je do sada garantovalo da će svaki učenik pohađati ili jedan ili drugi predmet. U novom krovnom zakonu, ali i u nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne nazivaju se više predmetima, nego izbornim programima. 

List piše da ovim predlogom nije zadovoljna Srpska pravoslavna crkva i da Sveti sinod priprema zvaničnu reakciju.

Reakciju su najavili i iz islamske zajednice.

Prvi pokušaj ukidanja veronauke, koju je u škole vratila vlada Zorana Đinđića, bio je 2015. godine, kada je ministar prosvete Srđan Verbić izložio Nacionalnom prosvetnom savetu lični stav da versku nastavu i građansko vaspitanje treba ukinuti u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola.


Izvor: alo.rs
Ознаке:

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget