Lupanje knjigom o klupu nije nasilje nad đacima

To što je Vladimir Milojević, profesor srpskog, spustio čitanku na sto đaka koji su dremali na času ne može se podvesti pod ugrožavanje učenika, ocenilo je pravosuđe. – Presudom mu je otkaz poništen je kao nezakonit

To što je Vladimir Milojević, profesor srpskog, spustio čitanku na sto đaka koji su dremali na času ne može se podvesti pod ugrožavanje učenika, ocenilo je pravosuđe. – Presudom mu je otkaz poništen je kao nezakonit

Nastavnik srpskog jezika Vladimir Milojević, koji je lupio knjigom o đačku klupu pa dobio otkaz i ostao bez licence „zbog nasilja nad učenicom”, nije počinio prestup i nije trebalo da ostane bez posla i prava na rad. Nije udario devojčicu čitankom po glavi, za šta je optužen 2013. godine, u Osnovnoj školi „Branislav Nušić”, gde je tada radio – ocenilo je pravosuđe četiri godine kasnije. Radni spor koji je Milojević pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu pokrenuo protiv osmoletke nedavno je okončan. Pravosnažnom presudom kao nezakonito poništeno je rešenje o otkazu ugovora o radu koje mu je uručeno posle disciplinskog postupka. Sud je ocenio da „osnovna škola, iako je bila u obavezi, nije na nesumnjiv način utvrdila” da li se potez nastavnika može poistovetiti sa nasiljem. Ali, i da se to što je spustio knjigu na školsku klupu da bi privukao pažnju đaka koji su dremali na času ne može podvesti pod ugrožavanje fizičkog, psihičkog i emocionalnog zdravlja bilo kog učenika u odeljenju.

Škola „Branislav Nušić” mogla je da se žali na presudu koja profesora oslobađa krivice, ali nije. Zašto? Da li se prihvatanje presude može dovesti u vezu sa nedavnim upozorenjem ministra prosvete Mladena Šarčevića direktorima škola, da će pokrenuti krivični postupak protiv svakog ko novčano ošteti državu, a naročito, kako je rekao, protiv onih koji srljaju u sudske postupke za koje znaju da će biti izgubljeni?

– Kada je majka učenice podnela pisanu prijavu da je profesor Milojević na času udario njenu ćerku, po ondašnjem, a i sadašnjem zakonu kao direktor bila sam u obavezi da pokrenem i vodim disciplinski postupak, što sam i uradila. Tok i zaključak tog postupka u više navrata proveravale su prosvetna i inspekcija rada. Njihovi izveštaji potvrđuju da je OŠ „Branislav Nušić” postupila po zakonu. U jednom zapisniku škola se i pohvaljuje za istrajno uvažavanje i poštovanje dečjih prava na zaštitu od nasilja i zlostavljanja u školskoj sredini. Nismo srljali u sudski spor nego podrobno ispitali činjenice. Zašto to sud nije vrednovao, ne znam – odgovara za naš list Marijana Stefanović, direktorka OŠ „Branislav Nušić” i zakonski zastupnik ove osmoletke u okončanom sudskom sporu.

Na odluku suda nije se žalila, tvrdi, „zbog molbe učenice koja je žrtva ovog slučaja, a i nasilja, da je niko više ne uznemirava”.

Sud je zaključio da profesor nije kriv, ali uprkos tome što Zakon o radu predviđa da se vrati na posao Milojević još ne može da predaje ni u jednoj školi

– Slučaj joj je već naneo dovoljno štete (pretnje telefonom u vreme disciplinskog postupka – registrovane u policiji, omalovažavanje od drugova iz odeljenja i sl.) Poštujući pre svega prava i interese deteta, nismo želeli dalji „medijski cirkus” koji bi profesor organizovao bez sumnje da se postupak nastavio. Kao što je to uradio i pre donošenja sudske presude – uverava Stefanovićeva.

Veoma je zanima „kako se javnost okupila baš oko profesora Vladimira Milojevića koji je i pored radnog spora i oduzete licence sve vreme radio do otkaza ugovora o radu u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji?”

Nas je zanimalo i da li njoj, kao direktorki škole koja je izgubila spor, sleduje sankcija budući da je pravosuđe utvrdilo da nastavnik nije počinio nasilje?

– Ne znam da li mi sleduje sankcija. Uradila sam sve po zakonu i štitila interese i prava deteta, što mi je dužnost i obaveza. Na osnovu dokaza i dokumentacije koje posedujem, epilog ovog slučaja morao je da bude drugačiji. Pre svega zbog dece, učenika i ugleda prosvete u ovoj zemlji – navodi Stefanovićeva.

Osnovna škola „Branislav Nušić” samo za troškove suđenja isplatila je 177.000 dinara oštećenom nastavniku, koji očekuje i uplatu od oko 100.000 dinara po osnovu izgubljenih zarada.

Sud je zaključio da profesor nije kriv, ali uprkos tome što Zakon o radu predviđa da se sudskom odlukom može vratiti na posao ako pravosuđe utvrdi da je dobio otkaz bez pravnog osnova, profesor Milojević još ne može da predaje ni u jednoj školi.

Rešenjem Ministarstva prosvete oduzeta mu je licenca i on nema pravo da predaje đacima dok se to rešenje ne poništi. Zato mu je krajem prošle godine zabranjeno da drži nastavu u bilo kojoj školi Srbije, a đaci Četrnaeste beogradske, kojima je predavao, prvi su stali u odbranu profesora. Protestovali su pred Ministarstvom prosvete, bojkotovali nastavu, uspeli da ministra Šarčevića dozovu na sednicu učeničkog parlamenta.

Iz pisma zahvalnosti Šarčeviću, koje potpisuje đački parlament Četrnaeste gimnazije, a objavljeno je na sajtu ministarstva, jasno je da se ministar postarao da Milojević, ipak, ne ostane na ulici.

– Vaše zalaganje da se nastavniku obezbedi privremeni posao, do konačnog rešenja o licenci koja mu je neopravdano oduzeta, nakon čega će, nadamo se, biti vraćen u učionicu, naročito nas je obradovalo – napisali su, između ostalog, gimnazijalci ministru.

Za Vladimira Milojevića najvažnije je da je sud utvrdio da nije udario dete i s tim u vezi poništio rešenje o prestanku radnog odnosa. I dalje tvrdi da je žrtva zakona koji je dozvolio direktorima škola da i nedužnog prosvetnog radnika eliminišu iz sistema.

– U ovom kafkijanskom procesu najviše su mi pomogli oni od kojih sam to najmanje očekivao – đaci, ali i ministar, koji nije dozvolio da ostanem na ledini pre nego što sud kaže svoje. Na osnovu pravosnažne presude i Zakona o upravom postupku, podneo sam zahtev ministarstvu za povraćaj licence. Uveren sam da će se to brzo rešiti i da ću se u drugom polugodištu vratiti svojim gimnazijalcima – kaže Milojević.


Profesori će štrajkovati glađu

Troje profesora koji su zbog lažnih optužbi i samovolje direktora škola dobili otkaz, izgubili licencu i ostali bez mogućnosti da se zaposle štrajkovaće glađu – saopštio je juče Forum beogradskih gimnazija.
Predstavnici te sindikalne organizacije traže od ministra prosvete da nađe rešenje za ugrožene kolege. Najavljuju da će organizovati proteste u znak podrške profesorima primoranim na štrajk glađu.


Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: http://www.politika.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget