FINANSIJSKA PISMENOSTI: Osnovci će učiti i o finansijama

Mnogi nastavnici već su zabrinuti kako će njihovi đaci da se pokažu na ovom najvećem i najznačajnijem međunarodnom testiranju, pošto u školski program ne spada i finansijsko opismenjavanje.

Probno PISA testiranje počeće u Srbiji već trećeg aprila, a učenici će prvi put morati da pokažu koliko su finansijski pismeni.


Mnogi nastavnici već su zabrinuti kako će njihovi đaci da se pokažu na ovom najvećem i najznačajnijem međunarodnom testiranju, pošto u školski program ne spada i finansijsko opismenjavanje.

Kako bi đaci naučili šta su krediti, budžet, kartice, bankroti, kako štedeti i kako pametno trošiti, finansijska pismenost biće uvedena i u naše škole. Već od jeseni učenici petog razreda , na časovima matematike, tehničkog obrazovanja, ali i nekih drugih predmeta, učiće kako pametno da upravljaju novcem.

„Do kraja meseca završićemo nove nastavne planove i programe za peti razred, tako da bi oni trebalo da budu primenjeni već u školskoj 2017/2018. godini. Finansijska pismenost neće biti poseban predmet, već će biti deo programa više predmeta. Do kraja školske godine završićemo planove i programe i za šesti, sedmi i osmi razred, pa će se finansijska pismenost provući kroz ceo drugi ciklus osnovnog obrazovanja. Cela logika je da obrazovanje bude okrenuto iskodima, a ne sadržajima“, najavljuje za „Novosti“ pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Da deca na kraju osnovne škole treba da budu finansijski pismena navedeno je, pomalo stidljivo, i u važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju, ali to se nije primenjivalo.

„Ta odrednica ušla je na predlog Saveza učitelja Srbije, ali se na tome završilo. Niko to nije uveo u udžbenike ili preporučene sadržaje“, kaže bivša predstavnica Saveza učitelja u Nacionalnom prosvetnom savetu Mirjana Pajić Ilić.


A kako se naša deca snalaze sa novcem, kako njime upravljaju i da li o tome uzaostaju za vršnjacima iz drugih država najbolje će pokazati PISA testiranje.

Probno testiranje počinje trećeg aprila i trajaće do 15. maja. Učestvovaće 40 srednjih škola iz cele Srbije, a u svakoj će test da polaže po 60 učenika prvog razreda. Glavno testiranje biće aprila 2018. godine i u njemu će učestvovati između 5.500 i 6.000 učenika iz Srbije. Oni će prvi put rešavati test iz finansijske pismenosti.Izvor: 021.rs

Post a Comment

[facebook][blogger]

Contact Form

Name

Email *

Message *

© Copyright 2014 | "EVROPA NA DLANU" | Informacione uslužne delatnosti |. Theme images by sndr. Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget